|
|
ALMELO – Heracles Almelo voorzitter Jan Smit (71) had tijdens de Nieuwjaarsspeech een verrassing, hij stopt per 1 juli a.s. als voorzitter. Sinds 1998 stond Smit aan het roer en hij ‘regeerde‘ met ijzeren vuist om de club financieel boven Jan te krijgen. In 2003 schreef de club zwarte cijfers met een bescheiden begroting van 2,9 miljoen euro. Nu is dat zo’n 11 miljoen euro en is het stadion uitgebreid met een tweede ring naar een capaciteit van ruim 12.000 toeschouwers.
Het kampioenschap van de eerste divisie, de verloren bekerfinale tegen PSV en het eerste Europese voetbal voor de uit 1903 stammende club waren sportieve successen voor Smit maar ook op de transfermarkt wist Smit zijn slag te slaan door goedkope spelers binnen te halen en met succes te verkopen.
Ondanks een te lage indeling door de KNVB, heeft de club geld op de bank, maar daar taalde Smit niet om omdat de club er financieel beter voorstaat dan menig club die financieel hoger werd gekwalificeerd dan de Almeloërs. De club heeft namelijk lage overheadkosten vanwege een kleine staf en bestuurders die zich kosteloos inzetten. Tussen de mensen en tussen de spelers dat was de ‘stiel’ van Jan Smit waarover wijlen trainer Frits Korbach ooit zei; ’Hij heeft geld als water maar als je hem op de kop zet, rolt er nog geen dubbeltje uit zijn broekzak.’ Het was kenmerkend voor de ooit jongste deurwaarder van Nederland die er om bekend stond zijn opdrachtgevers die centen te bezorgen waar men recht op had. Zuinig zijn, had hij van huis meegekregen toen hij als tiener al langs de deur ging om de klanten van de winkel van zijn ouders te helpen herinneren aan hun aflossingen. Zoals Smit privé zijn vermogen vergaarde met het deurwaarderskantoor, de kunstveilingen en ondernemingen waaronder De Bonte Wever in Assen, zo zuinig was hij ook als voorzitter van zijn club Heracles waar hij als jongetje liever onder het hek doorkroop dan een dubbeltje entree te betalen. Een overwinning tegen ‘aartsrivaal’ Fc Twente vierde hij te midden van zijn spelers, maar een premie zat er niet in. ‘Een overwinning op Fc Twente is al een beloning op zich’, verkondigde Smit daarover.
Nimmer nam Smit een blad voor de mond. Hij noemde bijvoorbeeld spelersmakelaars ‘zakkenvullers’. Smit kon dat zeggen omdat hij de laatste onbezoldigde voorzitter uit het betaalde voetbal is.
Ook de KNVB kreeg regelmatig een ‘veeg uit de pan’. Recent nog bekritiseerde hij directeur betaald voetbal Gijs de Jong die wegen zoekt om de eredivisie te verkleinen om meer spannende wedstrijden op hoger niveau te krijgen. ‘Zolang Feyenoord nog verliest bij Go Ahead en Ajax geen kampioen kan worden bij De Graafschap is er met de spanning in onze competitie niets mis’, aldus Smit die vindt dat de KNVB uitsluitend een facilitaire rol moet spelen.
Smit wordt op 1 juli opgevolgd door Hans Bredewoud, registeraccountant van professie, ex- directeur van KroeseWevers Corporate Finance BV en huidige eigenaar van Bredewoud CF, een bedrijf dat waardebepalingen doet voor ondernemingen.
Bredewoud woont in Wierden en is geboren in het Gelderse Hattum. Voor hem zal de rol van voorzitter meer een bestuurlijk zijn en minder op de voorgrond. Voor de publieke rol zal algemeen-directeur Nico-Jan Hoogma meer in de ‘spotlights’ treden.
|