Sportberichten


Plaatsing  
 
02-12-2016  

Kampioen Nico Rosberg stopt als F1 coureur


Foto: Twitter Nico Rosberg

Nico Rosberg
Nationaliteit: Fins/Duits
Geboorteplaats: Wiesbaden
Geboortedatum: 27 juni 1985

FORMULE 1-carrière
Actieve jaren: 2006-2016
Teams Williams: 2006-2009
Mercedes: 2010-2016
Aantal races: 206
Kampioenschappen: 1 (2016)
Overwinningen: 23
Aantal podiumplaatsen: 57
Totaal WK-punten: 1594,5
Aantal polepositions: 30
Aantal snelste rondes: 20
Eerste grand prix: Bahrein 2006
Eerste overwinning: China 2012
Laatste overwinning: Japan 2016
Laatste grand prix: Abu Dhabi 2016
 

WENEN – Tot grote verrassing van het racewereldje rond de Formule 1, maakte de kersverse wereldkampioen Nico Rosberg (31) via zijn tweetaccount en facebookpagina bekend dat hij stopt als F1 coureur.

Rosberg schrijft:
‘Sinds 25 jaar ben ik actief in de racewereld en het was mijn grote droom en enige grote doel om wereldkampioen te worden in de Formule 1. Ik moest daarvoor veel opofferen maar ondanks al die harde arbeid, de pijn en het missen van het normale maatschappelijke leven, is het altijd mijn doel gebleven.
Maar nu is het zover, ik heb de berg beklommen, ik heb de spits bereikt en het voelt goed. Ik voel diepe dankbaarheid voor allen die mij op deze weg naar de titel ondersteunt hebben en het mij mogelijk hebben gemaakt.
Ik kan u zeggen dat dit seizoen verdomd moeilijk was. Na de grote teleurstellingen in de voorgaande twee seizoenen heb ik dit jaar als een gek alles gegeven. Ik heb elke steen op mijn pad omgedraaid en niets on-geprobeerd gelaten. De voorgaande teleurstellingen waren mijn drift voor een nieuw niveau, een niveau dat ik te voor nog nooit heb bereikt. Dat had ook zijn invloed op mijn familie, die ik zeer lief heb en het was een grote druk voor ons allen. Wij hebben veel opzij moeten zetten voor mijn grote doel. Daarvoor moest alles wijken. Ik kan mijn vrouw Vivian niet genoeg daarvoor bedanken. Ze was ongelooflijk en doorzag dat dit jaar het mijn grote kans was om toe te slaan voor de titel. Zij heeft mij het pad geëffend en mij tussen de races door de ruimte gegeven om te rusten en mij weer op te laden. Zij heeft bijvoorbeeld nachtenlang de verzorging van onze dochter op zich genomen. Overal in mijn directe omgeving stond de wereldtitel in de F1 als eerste in mijn leven.
Toen ik in Suzuka de race won, was de titel vanaf dat moment in mijn handen. De druk op mij steeg enorm en tegelijkertijd begon ik daarover na te denken om de racerij als wereldkampioen te beëindigen. In Abu Dhabi ’s morgens voor de race, wist ik dat het wel eens mijn laatste race kon zijn. Bij de start voelde dat als goed aan. Ik wilde elke seconde genieten van de achterliggende gedachte dat dit mijn laatste race zou worden voor de titel. Maar na de start werd het mijn meest intensieve race ooit.
Maandagavond na de race heb ik definitief besloten om per direct te stoppen. Pas na de volgende dag heb ik als eerste mijn vrouw Vivian ingelicht en daarna mijn manager George van Nicos Management en teamleider Toto. Ik ben me er van bewust dat ik mijn team in problemen breng, maar Toto begreep me. Hij had meteen door dat ik overtuigd was van mijn besluit te stoppen en kon het accepteren. Ik zal voor altijd trots zijn dat ik mijn doel de wereldtitel in de ‘Silberpfeil’ heb bereikt met eeuwige dank aan dit fantastische team.
Nu ben ik hier en nu en koester het moment van opluchting. In de komende weken zal ik meer begrijpen van wat er dit jaar allemaal de revue is gepasseerd. Daarna sla ik een nieuw hoofdstuk open in mijn leven. Ik ben benieuwd wat mij dat zal brengen!’

Lees ook: Verstappen liet Rosberg peentjes zweten in Abu Dhabi

Archief
Terug naar vorige pagina