Sportberichten


Plaatsing  
 
11-10-2016  

Dressuurwedstrijden om “Het Gouden IJzer”

 

LUTTENBERG - Van maandag 17 oktober t/m zondag 23 oktober a.s. worden in de manege aan de Looweg te Luttenberg voor de 26ste keer de Nationale Dressuurwedstrijden om ‘Het Gouden IJzer’ gehouden. Deelnemers uit heel Nederland weten ondertussen de weg naar Luttenberg te vinden. De organisatie van dit grote evenement is in handen van P.S.V. “De Heuvelruiters”. Toegevoegd aan het programma is de wedstrijd voor de subtop op maandag. De aangepaste sporters (paradressuur) kunnen dit jaar starten op zondagmiddag 23 oktober.

Is het bij de tuigpaarden gebruikelijk de paarden middels veel handgeklap, hardere muziek en ander lawaai ze aan te moedigen, bij dressuurwedstrijden heerst een rustige stemming met slechts zachte achtergrondmuziek. Maar spannend zijn deze wedstrijden zeker wel. Dit jaar een andere indeling van het programma. Maandag is een echte subtop dag, d.w.z. dat er de proeven ZZZwaar, Lichte Tour, Prix St. Georg en de Grand Prix gereden worden. Deze combinaties starten dus hogere klassen, dan de deelnemers van dinsdag t/m zaterdag en de winnaars hiervan doen dan ook niet mee met de Finale op zaterdag.

De beide schitterend aangeklede hallen zijn van dinsdag t/m zaterdag  open voor de combinaties, die uitkomen in de klassen B t/m ZZLicht. Naast de mogelijkheid om een prijs te winnen en winstpunten te behalen, mogen de winnaars ook uitkomen in de grote finale op zaterdagavond.. Bovendien kunnen deelnemers in aanmerking komen voor de Jabat Dressuur Cup te Bathmen.  

Vòòr de Finale wordt eerst nog de Kűr op Muziek gereden (vanaf ong. 18.00  uur). In deze vrije proef is het erg belangrijk om de oefeningen goed aan te laten sluiten op het tempo van de muziek. De combinatie brengt, gebruikmakend van muziek, een vrije, zelf geregisseerde proef ten tonele. Als afwisseling in het wedstrijdprogramma wordt zaterdag een showprogramma georganiseerd, verzorgd door de bekende Sjak Laarakkers van Stal Laarakkers te Vledderveen (Dr.) met o.a. amazone Vai Bruntink.  Wat Sjak dit jaar gaat brengen is een verrassing, maar interessant en/of spannend wordt het zeker!

Het laatste programmaonderdeel, namelijk de Finale, is ook het spannends van de dressuur-vijfdaagse. De winnaars van alle klassen strijden om Het Gouden IJzer. Een ieder wordt beoordeeld in de klasse, waarin hij of zij startgerechtigd is, dus het is best mogelijk, dat een B of L combinatie hoger eindigt dan iemand uit de hogere klasse. Hoofdprijs is naast de bokaal Het Gouden IJzer een geldprijs en voor alle finalisten een paardendeken met een gouden ijzer erop geborduurd en een gastles, verzorgd door een bekende instructeur.
Omdat in deze regio geen mogelijkheid bestaat voor para-dressuurruiters om in een wedstrijd uit te komen, willen 'de Heuvelruiters' hen hierin tegemoet komen. De zondagmiddag is  de manege het domein voor deze aangepaste sporters.. Deze combinaties komen uit in verschillende klassen, gebaseerd op de zwaarte van de handicap, variërend van problemen in een of twee ledematen en/of slechtziend tot volledig rolstoel-gebonden.
Toegang is voor alle dagen gratis.

Voor het volledige programma en de startlijsten en -tijden kan met terecht op www.startlijsten.nl

Archief
Terug naar vorige pagina