Sportberichten


Plaatsing  
 
15-08-2016  

Olympisch goud voor Sanne Wevers in Rio

 

RIO DE JANEIRO – Oldenzaalse Sanne Wevers heeft voor een daverende verrassing gezorgd door goud te winnen op de balk tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 24-jarige in Leeuwarden geboren Sanne bereikte de finale op haar sterkste turnonderdeel de balk en kwam ook ook samen met haar tweelingzus Lieke eerder uit in de finale van de Olympische landenwedstrijd.
Sinds 2001 worden de zusjes getraind door vader Vincent Wevers die pionierde in Oldenzaal om een beter sportklimaat voor het turnen te bewerkstelligen. Hij was mede-initiatiefnemer van de oprichting van turnvereniging Topsport Oost Nederland (TON) dat in 2010 verhuisde naar de nieuwe topsporthal IISPA in Almelo. Lieke en Sanne verhuisden naar Almelo waar zij tevens aangepast onderwijs volgden voor topsporters aan CSG 't Noordik, terwijl vader Vincent als cheftrainer van BosanTON werd geacht de man te zijn om oostelijk turntalent naar een hoger plan te brengen.
Aan die samenwerking kwam vorig jaar abrubt een eind omdat het bestuur van BosanTON een breder turnperspectief voor ogen stond dan alleen de top. Die visie strookte niet met die van trainer Vincent Wevers die alleen nog met zijn toppers tijdens reguliere clubtrainingsuren mocht trainen. In het pre-olympisch jaar werd daarom uitgeweken naar Heerenveen waar wel de topsportlijn voorop staat. Achteraf dus met succes want zowel Lieke als Sanne behaalden de kwalificatie voor Rio met nu voor Sanne goud als hoogste beloning. Sanne deed dat door in Rio twee keer haar persoonlijk record te verbeteren. In de finale op balk zelfs met een fenomenale oefening en een score van 15.466 voor de  Amerikaanse Lauren Hernandez (15,333) en haar landgenote Simone Biles (14,733) die tijdens de WK van vorig jaar Sanne nog voor bleef.

<< 'Dit kan de gouden oefening zijn' twitterden radioverslaggever Edwin Cornelissen en turnster Céline van Gerner enthousiast over de oefening van Sanne Wevers en ook Epke Zonderland twitterde vanuit de turnhal in Rio; Wat een super oefening van @SWevers !!!.
Zij hadden dus gelijk, want de gouden medaille van Sanne Wevers is een historische, de eerste Olympische turnmedaille ooit voor een Nederlandse turnster!


De gouden medaille van Sanne Wevers was de tweede van de dag voor team.nl. Eerder won namelijk Sharon van Rouwendaal goud door de 10 km zwemmen op open water op haar naam te schrijven.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina