Commentaar
Interim-directeur Onno Jacobs van FC Twente verrichtte sinds zijn aantreden in januari jl. bij Fc Twente een ‘hell of a job´. Nauwkeurig volgens de boodschap van de Licentiecommissie van de KNVB legde hij de ‘duistere gang van zaken´ uit het bestuurstijdperk Munsterman/van der Laan bloot, bereikte een akkoord met tal van schuldeisers waaronder de gemeente Enschede. Daarbij ging het om vele miljoenen euro´s. Het nieuw aangetreden bestuur vond bovendien sponsoren bereid om zo´n 12 miljoen werkkapitaal te steken in het vernieuwde FC Twente.
De gemeente Enschede wil borg staan voor een lening van 17 miljoen euro en krijgt dan de investering van 32 miljoen euro in De Grolsch Veste terug met het stadion als onderpand. Bij een faillissement is dat echter nog maar 5 miljoen euro waard.
In al die gesprekken met de Licentiecommissie van de KNVB zijn deze zaken op tafel gelegd en nimmer werd in die gesprekken gezegd dat alsnog de licentie voor de eredivisie kon worden ingetrokken en een doorstart via de Jupiler League als mogelijkheid werd gezien. Een mogelijkheid die op de bestuurstafel van de licentiecommissie tot stand kwam maar in het door Fc Twente gepresenteerde financiële scenario niet haalbaar blijkt. Gezond maken kan, maar niet volgens de ‘oplossing´ van de licentiecommissie waar creatief is omgesprongen met de eigen reglementen waarbij niet naar de extra financiële risico´s voor de club is gekeken.
De reglementen van de licentiecommissie bestaan juist uit regels en voorschriften voor een gezond financieel beleid voor clubs. Dat heeft Onno Jacobs op tafel gelegd, net zoals hij dat eerder succesvol deed bij Feijenoord. Handhaving door de Beroepscommissie van de KNVB van het oordeel van de licentiecommissie heeft feitelijk niets met gezond maken van een club te maken maar meer met het stellen van een voorbeeld dat de KNVB ook clubs ten onder kan laten gaan, ook als er bij de opgelegde verplichting wel een goed perspectief op tafel gelegd kan worden.
Onno Jacobs hoeft zichzelf dus niets te verwijten indien men in Zeist horende doof blijft en ziende blind!
'Fijnslijper'
|
|
ENSCHEDE – Tal van bekende voetballers, oud- internationals, trainers en prominenten hebben met een paginagrote advertentie in De Telegraaf een oproep gedaan aan de BoBo’s van de KNVB om FC Twente niet kapot te laten gaan door het ontnemen van de eredivisie-licentie.
Onder de oud- internationals o.a. Sjaak Swart, Willem van Hanegem, Piet Keizer, Klaas Nuninga, John van ’t Schip, Piet Schrijvers, Rinus Israël, Wim Jonk, Patrick Kluivert, Rene Eijkelkamp, Ronald Spelbos, Jaap Stam, Theo van Duivenbode, John Bosman en de broers René en Willy van de Kerckhof en tal van andere oud- voetballers waaronder de Belg Jean-Marie Pfaff.
Onder de trainers namen als Kees Rijvers, Co Adriaanse, Leo Beenhakker, Peter Bosz, Gertjan Verbeek, Tonnie Bruins Slot, Erik ten Hag en Foppe de Haan die al eerder zijn kritiek publiekelijk spuide over persverklaringen van zijde der KNVB over de affaire Fc Twente en zich afvroeg waarom directeur betaald voetbal Van Oostveen niet al de laan was uitgestuurd na zijn rol bij het ontslag van Guus Hiddink als bondscoach.
Onder de politici namen als minister Henk Kamp, ‘crime-fighter’ Fred Teeven, Pieter Omtzigt, staatssecretaris Sharon Dijksma, commissaris de koning in Overijssel Ank Bijleveld en de Twentse burgemeesters Onno van Veldhuizen, Sander Schelberg, Theo Schouten, Henk Robben en Michael Sijbom.
Verder bekende Nederlanders als topruiter Jeroen Dubbeldam, Herman Finkers, ex- perschef van Ajax David Endt, Jack van Gelder, Umberto Tan, Wilfred Genee, Hans Kraay jr. en oud- topscheidsrechter Jaap Uilenberg.
Zij allen vinden dat de straf voor FC Twente niet mag leiden tot de financiële ondergang van FC Twente.
De voorzieningenrechter vond dat de licentiecommissie van de KNVB zich enige beleidsvrijheid kon veroorloven en de vraag is nu of de Beroepscommissie van de KNVB dat ook vindt of dat de KNVB zich moet houden binnen de kaders van de eigen reglementen. In dat laatste geval kan er ook een andere straf uitrollen zonder dat dit leidt tot een faillissement.
Ondertussen werkt FC Twente volop aan een laatste reddingspoging waarbij ook alle eredivisieclubs betrokken zijn. Gedacht wordt aan het extra inleveren van TV-gelden in combinatie met opnieuw punten in mindering bij de start van de competitie. Of daarbij alle betrokken clubs op één lijn te krijgen zijn?
Verder overlegt FC Twente met de gemeente Enschede en sponsoren zoals bouwmagnaat Dik Wessels voor een noodscenario om een acuut dreigend faillissement af te wenden.
Een Jupiler League scenario is nog een veel moeilijker verhaal en lijkt financieel onhaalbaar. Dan dreigen de lichten voorgoed uit te gaan in De Grolsch Veste en zit de gemeente Enschede met een verlies van vele miljoenen, een kapitaalsvernietiging die zijn weergaa niet kent in het betaalde voetbal.
Uiterlijk maandag a.s. komt de Beroepscommissie van de KNVB tot een oordeel. Fotoreportage (1 foto's)... |