Mr. Segaar (uiterst links) zette eveneens vraagtekens bij de door de KNVB, bij monde van directeur Bert van Oostveen, veelvuldig gezochte publiciteit inzake de aangekondigde straf voor FC Twente.
Screenshot |
|
UTRECHT – In het door FC Twente aangespannen kort geding tegen de KNVB betreffende het voorgenomen besluit van de licentiecommissie om FC Twente terug te zetten naar de Jupiler League, had KNVB-advocaat Harro Knijff een uitermate zwak betoog. Knijff betoogde dat de voorzieningenrechter in Utrecht de club niet ontvankelijk moest verklaren omdat FC Twente best het officiële besluit van de van de licentiecommissie en de behandeling voor de KNVB-commissie van Beroep kon afwachten, zodat de verenigingsrechtspraak van de KNVB voor 20 juni zou zijn afgerond. Knijff noemde de financiële situatie van FC Twente niet zo nijpend dat de gang naar de voorzieningenrechternoodzakelijk was.
Dat werd door FC Twente betwist. Mr. Dolf Segaar stelde namens FC Twente dat de club al wel 6000 seizoenkaarten had verkocht maar daar in de huidige situatie nog geen prijskaartje kon hangen. Ook stelde Segaar dat FC Twente op 15 december afspraken heeft gemaakt met de licentiecommissie om schoon schip te maken. Als stok achter de deur werd toen de licentie voorwaardelijk ingetrokken. In de na liggende maanden meldde het nieuwe bestuur van FC Twente en ook interim-directeur Jacobs nog de gang van zaken rond de transfers van Tadic, Engelaar en Corona. Bovendien beschikte de licentiecommissie over het rapport Knüppe waarin zijn onafhankelijk onderzoek werd geduid en Knüppe ook de transfers aanhaalde dat het nieuwe bestuur van FC Twente door een extern bureau liet onderzoeken.
In al die maanden is de licentiecommissie nimmer teruggekomen op de afspraken van 15 december. Ook niet in april toen de licentiecommissie de deadline 1 mei noemde om nog onregelmatigheden aan te dragen, vergezelt van een schriftelijke verklaring van het nieuwe bestuur dat daarmee alles boven tafel was.
Volgens het betoog van Mr. Segaar heeft FC Twente op basis van de met de licentiecommissie gemaakte afspraken, akkoorden weten te bereiken met schuldeisers, nieuwe investeerders en de gemeente Enschede die borg staat voor een lening van 32 miljoen euro. Alles met als uitgangspunt geen verlies van de licentie. Deze overeenkomsten zijn juridisch niets waard indien de KNVB de als een verrassing uit de lucht vallende sportieve degradatie als nieuwe strafmaatregel wil handhaven. Een faillissement is dan nagenoeg onafwendbaar met alle gevolgden voor de club, de spelers, personeel en supporters. Bovendien betoogde Segaar dat het intrekken van de licentie en het verlenen van een nieuwe licentie in strijd is met de eigen regels van de KNVB.
Een hakkelende Mr. Knijff stelde daar tegenover dat er begin april tijdens het overleg met de licentiecommissie wel degelijk mondeling de optie op een nieuwe straf is opengehouden. In een bevestigingsmail van de licentiecommissie van de KNVB enkele dagen later, wordt daarover niet gerept.
Na drie uur van betogen en een korte schorsing, liet voorzieningenrechter Maarten Heinemann beide partijen weten dat hij wel degelijk uitspraak gaat doen. Hij neemt daarvoor de tijd die er voor staat, zijnde maximaal 14 dagen of eerder maar dan 24 uur van tevoren aangekondigd. |