16-12-2015

Heracles sterk maar PSV bekert verder

ALMELO – Heracles Almelo heeft het tegen tien man van PSV niet kunnen redden en verloor in blessuretijd met 2-3 door een fraaie krul van Locadia die eerder in de wedstrijd ook al de gelijkmaker  (1-1) op zijn schoen had.

Heracles begon gedegen aan de wedstrijd en gaven de Eindhovenaren in feite geen kans op een doorbraak. Pas in de 17e minuut kwam een eerste doelpoging in de wedstrijd nadat Tannane diep gaf op Bruns die een voorzet op maat in huis had op Bel Hassani die vol uithaalde en PSV-doelman Remko Pasveer volkomen kansloos liet. Ook daarna was Heracles dreigend via Tannane maar Pasveer wist nog net een inzet in tweede instantie te pakken te krijgen.
Het doelpunt viel echter aan de andere kant door een dom duwtje van Droste in de rug van Locadia net buiten de zestien. Locadia nam zelf de vrije trap en krulde de bal, onhoudbaar voor doelman Castro, over de muur in het Almelose doel (1-1). Nog geen twee minuten later was Heracles opnieuw dicht bij een voorsprong maar Pasveer was Tannane net te vlug af zodat de rust aanbrak met een gelijke stand.

Vlak na rust dan het drama voor oud- Heraclied Pasveer. Tannane werd diep gestuurd en via het hoofd van een PSV-verdediger werd de bal voor hem bereikbaar. Zij het dat PSV’er Pasveer opnieuw attent was en Tannane de voet dwars zette. Scheidsrechter Kuipers zag er een overtreding in, stuurde Pasveer met rood van het veld waarna Tannane vanaf de stip invaller-doelman Zoet het nakijken kon geven (2-1). De met rood vertrokken Pasveer had toen al het stadion verlaten en was diep teleurgesteld op weg naar huis en dat zal ongetwijfeld nog een staartje krijgen.
Trainer Phillip Cocu bracht Arias in voor de geblesseerde Bruma en PSV ging met 10 man beter voetballen vooral vanuit de omschakeling. Heracles deed het tegenovergestelde en ging ondanks een man meer situatie meer lopen met de bal waardoor de slordigheden toenamen. Tegen de zeventigste minuut kwamen de Eindhovenaren toch nog onverwacht langszij. Topscorer De Jong steggelde wat met doelman Castro die daardoor niet geheel bij de les was en zich verkeek op een voorzet van Maher en daarbij de bal in eigen doel werkte (2-2).
PSV rook bloed en ging feller spelen. De Jong kreeg daarbij geel na vol doorhalen op Te Wierik. Heracles kreeg echter de meeste kansen via een afstandsschot van Pelupessy en ook Tannane verraste bijna doelman Zoet. De goal viel echter in de eerste minuut van de blessuretijd aan de andere kant toen De Jong de bal kaatste op Locadia die met een diagonaal schot doelman Castro geen schijn van kans gaf (2-3). Even daarvoor had Castro nog wel een redding in huis op een kopbal van De Jong.
Heracles probeerde nog wel wat maar was feitelijk leeg gespeeld en dus bekert PSV verder.

Trainer Phillip Cocu vond het een echte bekerwedstrijd. ‘Heracles begon echt goed, pakte telkens de tweede bal en won ook de duels. De voorsprong was dik verdiend. Pas daarna konden we meer rust in ons spel brengen en een doelpuntje pakken via de vrije trap. Na de rust begonnen we met de intentie om vol gas te geven en voor je het weet sta je dan door die penalty opnieuw achter. Dan moet je nog een tandje bijzetten en dat deden we aardig.
Trainer John Stegeman was het deels met de mening van Cocu eens. ‘Wij hebben de kans op winst laten lopen en in de eerste helft geen kans weggegeven. Dan krijg je direct na rust een droomscenario door die penalty maar zoals vaker werden we slordiger terwijl we tegen 10 man speelden. Daar moeten we maar eens goed op oefenen. En dan drukt Castro er onverwacht een in eigen doel.  Toch waren we daardoor niet kansloos maar enkelen zaten er doorheen en bij PSV ging de omschakeling steeds beter lopen. De routine gaat dan ook meetellen. PSV door in de beker en in de Champions League en wij gewoon tegen FC Groningen’, aldus Stegeman.

Heracles – PSV, achtste finale beker: 2-3
(1-1)
17. Bel Hassani 1-0, 36. Locadia 1-1, 50. Tannane 2-1 (penalty), 69. Castro (e.d.) 2-2, 90+. Locadia 2-3.

Fotoreportage: Harry Broeze

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Tannane, Weghorst, Droste (Heracles)// Arias, De Jong, Brenet (PSV).
Rood: Pasveer (PSV)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Castro, Droste, Te Wierik, Zomer (37. Vujicevic), Fledderus, Bruns (69. Van Ooijen), Pelupessy, Bel Hassani, Tannane, Weghorst, Gosens.
PSV: Pasveer, Isimat-Mirin, Moreno, Bruma (52. Arias), Schaars (85. Jozefzoon), De Jong, Maher, Guardado, Locadia, Brenet, Bergwijn (47. Zoet).