Sportberichten


Plaatsing  
 
18-10-2015  

De Top50 van FC Twente


De Almeloƫr Manuel Sanchez Torres - foto: Remco Homan
 

Sinds een week is het overal in de boekwinkels te koop, het jubileumboek met de naam 'De Top50 van FC Twente' dat door de Hengelose journalist Gijs Eijsink geschreven is naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van de voormalige landskampioen uit Enschede. Om precies te zijn, 368 spelers hebben het shirt van het gouden FC Twente gedragen. Maar wie van hen zijn de beste 50 in die 50 jaar? Welke spelers van de jubilaris zal men nooit vergeten, omdat ze zo goed waren, omdat ze altijd controle hadden over de bal, omdat ze doelpunten scoorden bij de vleet of juist anderen in staat stelden om te scoren. Welke spelers gaven de aanvallers van de tegenstander meestal geen schijn van kans?

Tien jaar geleden maakte journalist Gijs Eijsink een Top40 van de beste spelers in veertig jaar. FC Twente is thans 50 jaar oud en intussen veel successen rijker. Eijsink maakte nu een Top50 van alle voetballers die ooit in het eerste elftal van Twente gespeeld hebben. In het boek portretteerde hij die 50 toppers uitvoerig, van de nummer 1 tot de nummer 50, van Bryan Ruiz tot Quincy Promes. Almeloër Wout Brama posteerde hij op de zeventiende plaats, diens plaatsgenoot Manuel Sanchez Torres op de 28ste plaats. Nico-Jan Hoogma, de directeur van Heracles, kreeg de 45ste plaats toegewezen in de Top50 van Eijsink. Maar hij beschreef ook alle andere 318 spelers. Verder komen de speelsters van de club aan bod, net als de trainers en voorzitters.
Het tweede deel van het boek bestaat uit klassementen, cijfers en feiten uit de afgelopen 50 jaar. Het is een mini-encyclopedie geworden die iedere volger van de club in bezit wil hebben.

Expositie
De vijftig beste spelers van FC Twente zijn dit voorjaar aangeboden aan vijftig kunstenaars uit Oost-Nederland. Zij schilderden, tekenden, fotografeerden of verbeeldden anderszins elk een speler. De portretten van de balkunstenaars meten 1 bij 1 meter. Daarom heeft de tentoonstelling de treffende titel ‘FC Twente 50 jaar op de vierkante meter’ gekregen. De kunstwerken zijn tentoongesteld in de galerij van het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Supporters van FC Twente bekijken de tentoonstelling op vertoon van hun clubkaart gratis.
Wilt u informatie over boek of tentoonstelling? Stuur een mail naar info@jubileumboekfctwente.nl of bel 06 53401575

Archief
Terug naar vorige pagina