Sportberichten


Plaatsing  
 
23-08-2015  

Dubbeldam in voetsporen Hans-Günter Winkler

 

AKEN – Na de Olympische titel in 2000 in Sydney en het WK-goud vorig jaar tijdens de Wereldruiterspelen zorgde Weerseloër Jeroen Dubbeldam vandaag voor de evenaring van het record van drie internationale titels door in Aken met zijn paard SFN Zenith NOP ook de Europese titel te pakken. Slechts de legendarische Duitse ruiter Hans-Günter Winkler (1926) ging hem voor. Winkler behaalde echter twee keer WK-goud individueel waarvan een keer met het legendarische paard Halla.

Na het behaalde EK-teamgoud in Aken (met Gerco Schröder, Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten) had Dubbeldam zich als derde gekwalificeerd voor de eindstrijd individueel op de slotdag. Hoewel SFN Zenith NOP zich weerspannig toonde bij de ingang van de springpiste wist Dubbeldam het paard toch onder controle te krijgen en foutloos te blijven in twee omgangen net zoals in voorgaande dagen van het teamspringen.
Zijn concurrenten verging het minder goed op het zware en vooral technisch lastige parcours. Dubbeldam werd daarmee de tweede Nederlander die Europees goud won. Slechts Johan Heins (De Wijk) ging hem in 1977 in Wenen voor met Seven Valleys Z.

“Ik was heel scherp op dit kampioenschap”, sprak Jeroen Dubbeldam na zijn ongelooflijke prestaties in Aken door zijn bijna gebruikelijke vreugdetranen heen. “Dit is het mooiste waarvan je als ruiter kunt dromen. Alles ging volgens plan. Mijn paard heeft het me gewoon heel gemakkelijk gemaakt. Een droom die uitkomt. Hier in Aken winnen, op het mooiste concours van de wereld. Mooier kan gewoon niet. Ik moet het nog even laten bezinken, maar wat super is het de afgelopen dagen geweest."
De Belg Gregory Wathelet pakte het zilver, de Fransman Simon Delestre het brons.

Nederland was bijzonder succesvol in Aken. Naast het teamgoud en individueel goud bij het springen, behaalde het bij de dressuur teamgoud (Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Diederik van Silfhout en Patrick van der Meer) en brons Hans Peter Minderhoud. Teamgoud, zilver en brons bij het mennen (team: IJsbrand Chardon, Koos de Ronde, Theo Timmerman), IJsbrand Chardon (zilver) en brons Koos de Ronde.
Ook de Nederlandse Reining-ruiters behaalden voor het eerst in de historie een medaille. Het team bestaande uit Anky van Grunsven (Erp), Olivier van den Berg (Boekel), Jurgen Pouls (Grathem) en Rieky Young (Vorstenbosch) behaalde brons. Op de medaillespiegel van dit EK eindigde Nederland als eerste voor Duitsland dat tweede werd en Groot Brittannië als derde.
 

Archief
Terug naar vorige pagina