21-03-2015

Heracles Almelo na sterke eerste helft onderuit

ALMELO – Heracles Almelo heeft verzuimd de overwinning op ADO Den Haag een goed vervolg te geven. Tegen het bezoekende SC Heerenveen werd een enigszins geflatteerde 1-4 nederlaag geleden. De avond in het Polman Stadion begon met een eerbetoon van een minuut klappende toeschouwers voor de eerder deze week overleden oud- speler Steve Mokone, de eerste Afrikaanse voetballer die op de Hollandse velden furore maakte eindjaren ’50 van de vorige eeuw.
Kennelijk nog onder de indruk werd een fout van Vujicevic door Heerenveen in de vierde minuut genadeloos afgestraft met een treffer van Slagveer op aangeven van Namli (0-1). De Heraclieden ontworstelden zich echter en kregen de overhand op de Friezen die de linies ver uit elkaar lieten vallen. Toen Otigba de bal fout terug speelde was Bruns diegene die dat afstrafte door doelman Nordfeldt kansloos te laten (1-1). Heracles probeerde door te drukken maar de op 10 spelende Avdic zag zijn schot op de paal belanden en ook spits Weghorst zag zijn treffer geannuleerd wegens buitenspel. De aanvalsgolven van Heracles bleven komen en doelman Nordtfeldt werd danig beproefd maar had even zoveel reddingen in huis waardoor hij de Friezen door deze moeilijke fase heen sleepte en beide teams aan de thee konden.

De rust werd door trainer Dwight Lodeweges goed benut. Heerenveen speelde na rust wel compact waardoor Heracles nauwelijks nog tot opbouw van een aanval kwam en Heerenveen wel. Al snel resulteerde dat in een treffer van de snelle Larsson die de bal in de bovenhoek schoot buiten bereik van doelman Castro (1-2). Heracles-trainer had Darri al in de kleedkamer gelaten ten faveure van Linssen en bracht ook nog Bel Hassani (Bruns) en Navratil (Csiommer) om het tij te keren, maar Heerenveen bleek fitter en sneller. Vooral de loopacties van ex- Heraclesspeler Uth maakten indruk. De Frieze topscorer miste de kans op 1-3 maar stelde even later wel Slagveer in staat zijn tweede treffer binnen te prikken in een melee van spelers en zette zelf de 1-4 op het scorebord voordat trainer Lodeweges hem een publiekswissel gunde.
"Op basis van de eerste helft moet je de wedstrijd beslissen, dan moet je de 2-1 en 3-1 maken. Dan krijg je zelf de ruimtes en kun je compact spelen, maar dat doen we dus niet. Dan loop je achter de feiten aan", aldus het commentaar van Heracles-trainer Stegeman.
Ook collega Lodeweges had een soortgelijke visie; “Voor rust speelden we niet compact genoeg waardoor Heracles de ruimte kreeg om op te bouwen. Dat hebben we in de tweede helft goed weten om te zetten waardoor ze die ruimte niet meer kregen en wij al snel in balbezit kwamen voordat die opbouw van Heracles begon.”

Heracles Almelo - SC Heerenveen 1-4