Sportberichten


Plaatsing  
 
01-01-2015  

Slechts drie Tukkers aan start Dakar Rally 2015

 

ALMELO – We zijn de laatste jaren verwent met het aantal Twentse deelnemers aan de zwaarste rally ter wereld de Dakar. O.a. René Kuipers, de geboortige Almeloër reed vorig jaar in een truck van het VEKA-team en het jaar daarvoor in een truck van team De Rooy maar presteerde ook goed in de jaren er voor in het autoklassement. Peter van Merksteijn senior (auto), oud- Vriezenvener Bastiaan Nijen Twilhaar (motor), Hugo Kupper (truck) en Erik Wevers en Gert Huzink (Riwald auto) stuurden in Dakar 2014 door het onherbergzame Zuid Amerika.

In de Dakar 2015 is dat geheel anders. Alleen Gert Huzink zit als echte Tukker nog achter het stuur. Deze keer in een echte Tatra racetruck die speciaal werd aangeschaft door het Almelose Riwald team. Ter ere van zijn overleden broer Richard die vorig jaar op het laatst moest afhaken vanwege zijn ziekte, Dit keer geen auto’s van Riwald aan de start. De Almelose gigant in metaalrecycling beperkte zich tot het vrachtwagenklassement en ook Kuipers en van Merksteijn sr. haakten af. Eibergenaar Kupper stapt deze keer als navigator in de Ginaftruck van Edevener Wuf van Ginkel.

Toch levert Nederland na hofleverancier Frankrijk de meeste deelnemers aan Dakar 2015. Aan de start staan 64 trucks, 138 auto's (waaronder een elektrische), 164 motoren en 48 quads. Gert Huzink (Riwald) wil desondanks een woordje meespreken en de Twentse eer hoog houden. Hoofdoel is uitrijden maar wel gestaag met het vizier naar voren. Huzink heeft een goed serviceteam ter beschikking met Allard Tadema, Meindert Postma en Hermen Jan dalvoorde en weet zich op het parcours in de Tatra racetruck direct gesteund door navigator Rob Buursen en monteur Gait Schoneveld. Alle drie wonen in de gemeente Tubbergen, dus de voertaal is Twents.
Het materieel werd eerder al per schip vervoerd en zondag 4 januari is de start van de eerste etappe van Buenos Aires naar Villa Carlos Paz met een special stage van 175 km en een verbinding van 663 km. Na totaal 9000 km over ongebaande paden door Argentinië, Bolivia en Chili is de finish eveneens in Buenos Aires.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina