Sportberichten


Plaatsing  
 
25-11-2014  

Almelose schutter Bean van Limbeek overleden

 

ALMELO – Hij was wellicht de meest excentrieke Olympische afgevaardigde die Nederland ooit heeft gekend, kleiduivenschieter Bean van Limbeek uit Almelo. Tijdens de Olympische Spelen van Seoel in 1988 eindigde de Almeloër op het onderdeel 'Trapp' met een vijfde plek net buiten de medailles, maar kreeg wel zijn Olympische diploma. Nadeel vond hij destijds, dat het kleiduivenschieten in Seoel al in de begindagen werd afgerond. Zin om te blijven tot het eind van de Spelen had hij daarom niet. En zo kwam het dat het Nederlands Olympisch Comité voor hem bij uitzondering speciaal een vliegticket kocht om vroegtijdig huiswaarts te keren, zodat Van Limbeek zich weer snel aan zijn normale werk als marktkoopman kon wijden.
De inmiddels ook overleden Almeloër en verslaggever Wim Neeskens meldde de story over Van Limbeek destijds vanuit Seoel aan o.a. De Telegraaf en De Volkskrant. De schietsport kostte Van Limbeek toen 1.000 gulden per week en dus lanterfanten in Seoel zag Van Limbeek niet zitten. In aanloop naar Seoel nam de Almeloër vaak deel aan schietwedstrijden in Duitsland om zijn Olympische aspiraties te kunnen bekostigen. De reden, de hoofdprijs een geweer. Hij won er totaal 16 en door ze te verkopen kon hij de sport beoefenen. In Seoel duelleerde hij in de finaleronde om het brons tegen beroepsschutter en wapenhandelaar de Belg Peeters, de Peruaan Boza en de Japanner Watanabe. Peeters behaalde het brons en Van Limbeek werd vijfde. Goud en zilver ging naar de militairen de Rus Monakov en de Tsjech Bednarik. Als 44-jarige was Van Limbeek destijds de oudste deelnemer in Seoel. In eigen land kwam de concurrentie van kleiduivenschieter en wapenhandelaar Eric Swinkels, die in totaal zes keer aan de Olympische Spelen deelnam en in Montreal in 1976 zilver won.
Van Limbeek moest, getroffen door de ziekte van Parkinson, vroegtijdig de schietsport vaarwel zeggen. Zo lang als het ging, nam hij nog deel aan de jacht. 'Met oude vrienden uit Duitsland. En zo af en toe schiet ik de wolken nog uit de lucht', zei hij met zelfspot 10 jaar geleden in De Volkskrant.
Bean van Limbeek is op 70-jarige leeftijd overleden op 22 november jl. in zijn geboorteplaats Almelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina