21-09-2014

Heracles kansloos tegen beter Fc Twente

Heracles-verdediger Mark Engberink heeft beide handen nodig om Twente-spits Luc Castaignos in bedwang te houden. (foto: Heracles - Harry Broeze)

ALMELO – Heracles Almelo is er onder de nieuwe trainer John Stegeman nog niet in geslaagd de negatieve spiraal om te buigen. Leek het een week eerder tegen Ajax in de slotfase aan de beterende hand, in de thuisderby tegen Fc Twente kwam het op alle fronten tekort en verloor uiteindelijk met 1-4.

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Gözübüyük togen de Heraclieden manmoedig ten aanval, maar al snel nam Fc Twente het initiatief over. De Enschedeërs, die zonder voorzitter Munsterman naar Almelo gekomen waren, zette de Heraclieden wel klem maar moest toch met een achterstand genoegen nemen toen Thomas Bruns uitstekend met de bal diep ging en spits Wouter Weghorst een niet te missen kans bood om de bal achter doelman Marsman in het net te knallen. De rood-witten hadden daarvoor al enkele kansen om zeep geholpen toen Hakim Ziyech te lang treuzelde om te schieten en Kamohelo Mokotjo het Almelose doel veel te hoog zocht.
Bij de Heraclieden zat het niet goed centraal in de defensie waar Bart Schenkelveld en Jeroen Veldmate met teveel kunst en vliegwerk de aanvalsgolven moesten afstoppen. Toen ook nog Mike te Wierik een steekpass van Hakim Ziyech maar deels kon keren en doelman Dennis Telgenkamp uitliep om het bezwaar te keren, kreeg Luc Castaignos alle gelegenheid om de bal langs Telgenkamp te knallen (1-1).
Tot de rust leek die stand op het scorebord te blijven staan, maar de volkomen vrijstaande Castaignos hoefde echter alleen maar zijn hoofd tegen de bal te zetten die over rechts op maat werd aangeleverd door Jesus Corona. (1-2) Toen binnen een minuut ook Hakim Ziyech de bal binnenschoot achter Telgenkamp, kwam de dreun hard aan in het Almelose kamp (1-3).

Na rust bracht trainer Stegeman Simon Csiommer in het veld voor de minder gelukkig opererende aanvoerder Mark-Jan Fledderus. De technisch begaafde Duitser liet meteen zien dat hij er was, door een beuk uit te delen aan Jesus Corona, maar Gözübüyük hield de kaarten vanmiddag op zak.
Heracles probeerde wel de aansluittreffer te produceren en Csiommer had dat met iets meer kalmte ook kunnen bewerkstelligen maar schoot voor hem langs de verkeerde kant van de paal. Stegeman bracht verder nog Iliass Bel Hassani voor Thomas Bruns en Milano Koenders voor de met een hamstring kampende Bart Schenkeveld maar dat mocht allemaal niet baten. Trainer Alfred Schreuder reageerde met het inbrengen van Youness Mokhtar voor de Japanner Rio Miyaaichi en Mokthar mocht binnen één minuut vrij met de bal aan de voet opstomen om doelman Telgenkamp kansloos te laten (1-4). Fc Twente freewheelde naar het eindsignaal en ook het inbrengen van Shadrach Eghan voor Hakim Ziyech door trainer Schreuder had daar geen invloed meer op.

Schreuder was wel tevreden over zijn team maar zette na de wedstrijd toch wel een kanttekening bij het concentratieverlies in de tweede helft. Heracles Almelo trainer Stegeman baalde flink na afloop. Hij noemde de twee doelpunten tegen vlak voor rust als het breekpunt in de wedstrijd. In feite kwamen de Heraclieden in elke linie tekort. Zo snackt ‘linkspoot’ Bryan Linssen naar een doelpunt om in vorm te komen en mist Oussama Tannane op rechts de vorm eveneens om een tegenstander uit te spelen. Voeg daarbij de te speelse voetbalstijl op het middenveld, waardoor er teveel druk ontstaat op de centrale verdediging en het ‘euvel’ dat Heracles mankeert, is omschreven.

Heracles Almelo - FC Twente 1-4
(1-3)
16. Weghorst 1-0, 24 Castaignos 1-1, 43. Castaignos 1-2, 44. Ziyech 1-3, 74. Mokhtar 1-4

Fotoreportage: Harry Broeze (klik hier)