Sportberichten


Plaatsing  
 
23-08-2014  

Wielertalent Annefleur Kalvenhaar verongelukt


Annefleur Kalvenhaar in actie rond de Baggelhuizer plas bij Assen in 1912.
 

GRENOBLE/WIERDEN - Mountainbikester Annefleur Kalvenhaar is aan de gevolgen van een valpartij tijdens een wedstrijd in het Franse Méribel vrijdag jl., een dag later overleden in het ziekenhuis van Grenoble.
Het 20-jarige Wierdense talent kwam in de wedstrijd ten val tijdens de XC-eliminator, een nieuwe variant bij het mountainbiken waarbij vier deelnemers over een kort parcours rijden. Ze zou hard ten val zijn gekomen op een brug en werd met zwaar hersenletsel per helikopter naar het ziekenhuis van Grenoble gebracht, waar ze vandaag overleed.

Kalvenhaar was een verdienstelijk renster met toekomst en lid van de Almelose wielervereniging De Zwaluwen waar zondag een condoleanceregister klaar ligt om getekend te worden. Ze had zich geplaatst voor deelname aan het WK Cross Country in september a.s. in Noorwegen, acteerde prima in het veldrijden en werd in deze discipline afgelopen winter Europees kampioen bij de rensters onder 23 jaar.

In de wielerwereld is het bericht met droefenis ontvingen. Bondscoach veldrijden van de KNWU Johan Lammerts noemde het verschrikkelijk nieuws en zei; "Annefleur was bijzonder talentvol. Het onderdeel waarop ze meedeed, staat niet bekend als heel gevaarlijk. Valpartijen komen uiteraard voor in het mountainbiken, maar ik ken de omstandigheden niet van haar ongeval."
Ook wereldtopper Marianne Vos reageerde geschokt; "We vernamen het bericht hier in Zweden. We waren sprakeloos toen we het hoorden", vertelt de veelvoudige wereldkampioene op de weg en in het veld. "Ze is overleden door te doen wat ze het leukst vond", aldus Vos die in Zweden vertoeft voor een wereldbekerwedstrijd. "Annefleur was een groot talent op de fiets en bovendien een hele lieve meid. Dit is niet te bevatten."
UCI-voorzitter Brian Cookson stuurde een condoleance en reageerde; "Onze gedachten gaan uit naar familie en vrienden. Zeer tragisch dat de wielerfamilie een van zijn leden op zo'n jonge leeftijd is kwijtgeraakt." Ook broer Rogier is actief in het mountainbiken en heeft eveneens al een nationale titel op naam.
Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU, reageerde via Twitter geschokt te zijn door het overlijden van Annefleur en noemde de verslagenheid in de vaderlandse wielerwereld groot.

Archief
Terug naar vorige pagina