18-12-2013

Heracles met 6-7 uit de beker tegen Feijenoord

Simon Cziommer was de absolute uitblinker tegen Feijenoord

ALMELO – Het werd woensdag een latertje, de bekerwedstrijd tegen Feijenoord in het Polmanstadion. In een perfecte ambiance en in de sterkst mogelijke opstellingen begonnen Heracles Almelo en Feijenoord Rotterdam met een indrukwekkende één minuut stilte – als eerbetoon aan de eerder op de dag overleden oud- international Martin Koeman (75) vader van Ronald en Erwin Koeman – aan het KNVB-bekerduel met als inzet een plek in de kwartfinale. Een wedstrijd die vooral in de reguliere speeltijd het aanzien meer dan waard was maar in de verlenging verzandde, waardoor penalty’s uiteindelijk beslissend waren om de Rotterdammers door te laten gaan.
Al in de eerste minuut had spits Mark Uth voor een piekstart kunnen zorgen maar zijn kopbal werd door de sober keepende Feijenoord-doelman Mulder gekeerd. Vanaf het begin koos Heracles de aanval maar het was Feijenoord dat na 12 minuten toch de voorsprong pakte toen Graziano Pelle verrassend wegdraaide van Schenkelveld en met zijn linkerbeen doelman Pasveer kansloos liet (0-1).

Bij dat doelpunt bleek ook dat het KNVB-ticketsysteem faalde, want een 30-tal Feijenoordsupporters had toch kans gezien kaarten te bemachtigen ondanks een verplichte bus-combi. Een rookbom zorgde voor onrust en dat was de opmaat om alsnog massaal politie en ME op te trommelen terwijl suppoosten de hele wedstrijd het groepje isoleerden, om erger onheil te voorkomen. Een ‘Feijenoorder’ werd daarbij opgepakt wegens het laten zien van zijn ‘edele delen’.

Ondertussen ontspon zich op het veld een wedstrijd die het aanzien meer dan waard was met Simon Cziommer als grote regisseur aan Heracles-zijde. Hij sleurde, kapte, zette medespelers op hun plaats en had naast een steek-pass ook subtiele voetbewegingen in huis om de directe tegenstander van het moment, het bos in te sturen. Al lang voor zijn wissel in de 72-minuut werd duidelijk dat hij de ‘man of the match’ zou worden.

Heracles had het betere van het spel en de gelijkmakende schuiver van Linssen, na de kaats van Rosheuvel, was dan ook meer dan verdiend. Heracles verdiende meer terwijl Feijenoord sporadisch doordrong tot de achterste linie waar Pasveer opnieuw een betrouwbaar sluitstuk vormde.

In de tweede helft was Heracles opnieuw het meest aanvallend. Bel Hassani (2x) en Uth zagen doelpogingen naast gaan terwijl Pelle aan de andere kant van het veld nauwelijks nog tot grootse dingen in staat bleek. Pas in blessuretijd van de reguliere wedstrijd kreeg Schalken een prima kans maar Pasveer redde met de voet. In de tegenaanval kregen Uth en Rosheuvel nog de kans om de strijd voortijdig te beslissen, maar ook zij mistten.

De beslissing zou dus moeten vallen in de verlenging. Zeker nadat Stefan de Vrij met een domme tweede gele kaart al snel de kleedkamer kon opzoeken. Feijenoord trok zich terug en liet Heracles het spel maken, waardoor het spel verzandde in controlerend voetbal zonder tot hoogtepunten te komen.

Penalty’s moesten dus de beslissing brengen. De reguliere 5 strafschoppen werden door beide teams alle benut, inclusief de penalty die Pasveer op zijn collega-doelman Mulder nam. Het kwam dus neer op de eerste misser en dat was in de gelijkmakende zesde beurt Rienstra, zodat Feijenoord alsnog door kan naar de kwartfinale, tot opluchting van waarnemend coach Jean-Paul van Gastel die Ronald Koeman verving.

Heracles Almelo - Feyenoord 1-1, (1-1),0-1 Graziano Pellè (12), 1-1 Bryan Linssen (27), (Feyenoord wint na strafschoppen)

Fotoreportage: Harry Broeze