30-11-2013

Heracles laat Utrecht de winst pakken

Toornstra schiet Fc Utrecht naar de eerste winst in Almelo sinds 15 jaar.

ALMELO – Met het terughalen van Rienstra naar de achterste linie voor de zieke Veldmate, leek trainer Jan de Jonge wat meer rust in de verdediging te krijgen. De eerste helft hadden de Heraclieden dan ook een licht overwicht in dit matige duel waarin amper uitgespeelde kansen werden gecreeerd.
Illias Bel Hassani nam de plaats van Rienstra in in de middenlinie en de van een blessure herstelde Matthew Amoah toonde in de spits over een goede koptiming te beschikken. Het waren de enige positieve punten, want teveel spelers acteerden onder de maat en wat het team van trainer jan de Jonge vooral miste, was spelvreugde.
Voetballend dus een matig duel waarin Heracles op voorsprong kwam omdat Bel Hassani attent reageerde op de rebound van doelman De Ruiter, die stompend het schot van Thomas Bruns pareerde.

Het publiek ging er bij het begin van de tweede helft dus voor zitten om de eerste thuisoverwinning van Heracles sinds 31 augustus tegemoet te zien. Fc Utrecht dacht daar anders over en speelde veel feller waardoor het lichte overwicht van de eerste helft, volledig teniet werd gedaan. Uitrecht-spits Steve de Ridder sleurde in de punt van de aanval en ook aanvoerder Jens Toornstra gaf meer voorwaartse druk waardoor Heracles amper nog de spitsen kon bereiken.
Heracles had bovendien geluk dat de bal niet op de stip ging toen Quansah de bal met de arm beroerde. Dat geluk keerde zich eveneens in het voordeel van Utrecht, want scheidsrechter Higler zag ook de handsbal van De Ridder over het hoofd die vervolgens de opgekomen Toornstra in staat stelde om de gelijkmaker achter Pasveer te deponeren (1-1). Higler keek nog wel naar de grensrechter, maar in zijn oortje klonken gedeelde adviezen hands en doorspelen, terwijl de niet vlaggende grensrechter het vanuit zijn positie toch zeker had kunnen zien.

Met de nodige wissels voor de onder de maat spelende Linssen en Bruns en de lange Streutker voor de geofferde Te Wierik, wist De Jong het tij echter niet te keren. Toen Quansah in de eindfase de voorzet van Utrechter Thomas Oar niet volledig kon wegwerken, greep Toornstra de geboden kans om Pasveer opnieuw kansloos te laten (1-2). Met lange ballen probeerde Heracles nog wel gevaar te stichten, maar verder dan een kopbal van Streutker in de blessuretijd kwam het niet.

Woensdag zal Heracles in Deventer tegen Go Ahead dus uit een ander vaatje moeten tappen, want op de Woonboulevard lagen na de wedstrijd tegen Fc Utrecht al net gekochte elftalfoto's, die teleurgestelde fans hadden weggegooid. De wegens noodweer gestaakte wedstrijd wordt dan uitgespeeld. Bovendien wacht de ploeg van Jan de Jonge nog een aantal pittige wedstrijden voor de winterstop met tegenstanders als Roda JC (uit), AZ en Vitesse (thuis) en de afsluiter uit tegen Fc Twente.

Heracles – FC Utrecht 1-2 (1-0). 27. Bel Hassani 1-0, 55. Toornstra 1-1, 82. Toornstra 1-2.

Fotoreportage: Harry Broeze