Sportberichten


Plaatsing  
 
19-11-2013  

Export Friese paard is 'booming'

 

MARIËNHEEM – De laatste decennia behoorde de aandacht voor het karaktervolle Friese paard nog maar tot een beperkt aantal liefhebbers die de fokkerij in stand hielden, tot zelfs bijna de ondergang van het Friese paardenstamboek toe, maar plotsklaps maakt het gitzwarte Friese paard met haar volle manen en staart een ware exportopleving door te maken naar vooral Mexico en andere Zuid Amerikaanse landen.
In de nationale dressuursport zag je ze hier en daar nog wel eens op een concours, maar het reikte nooit verder dan de klasse zwaar, om van internationale top maar niet te spreken. De prijzen waren dus navenant laag, hoewel de dekgelden toch nog alleszins redelijk waren, vanwege de harde kern van liefhebbers.
Nu dan de exportboom richting Zuid Amerika, waar vooral de piaffe van een Fries geliefd is in het karaktervolle voorkomen. De koopprijzen stijgen dus navenant en zelfs 100.000 US-dollar is geen uitzondering meer, tot vreugde van de fokkers en van stalhouder Meijer uit Mariënheem in het bijzonder. Hij heeft namelijk een fikse exportbron aangeboord en kan met zijn 90 Friezen even vooruit.
Na de nog steeds grote export van KWPN spring- en dressuurpaarden dus wederom een succes voor de Nederlandse paardenhouderij.
Kijk naar het filmpje van RTV Oost.

Archief
Terug naar vorige pagina