Sportberichten


Plaatsing  
 
08-11-2013  

Trainer Ron Dellow (99) overleden


Zittend links op de teamfoto '35/'36 Ron Dellow bij Manchester City
Foto: Manchester Evening News

Ron Dellow with [inset] City┬┤s team photo ahead of the 1935-36 season, back row, left to right Tom Chorlton (trainer), Bill Dale, Matt Busby, Sam Cowan, Frank Swift, Robert Donnelly, Jackie Bray, Jack Percival, Sam Barkas, Laurie Barnett (assistant trainer). Front row: Ron Dellow, Bobby Marshall, Ernie Toseland, Alec Herd, Jimmy Heale, Fred Tilson, Eric Brook.
 

ALMELO – Trainer Ron Dellow is te Almelo op 99-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste nog levende voormalig trainer uit het betaald voetbal. De geboortige Brit speelde ooit voor Manchester City en Blackburn Rovers tot de Tweede Wereldoorlog zijn actieve loopbaan onderbrak om piloot te worden bij de Royal Air Force.
In 1948 begon zijn Hollandse trainerscarrière bij de omni-club Hermes DVS in Schiedam als Crickettrainer, een tweede sportiviteit van Dellow. Clubs als HBS, Blauw-Wit, 't Gooi, HVV, SHS, FC Volendam, Gooiland, Heracles Almelo en Helmond Sport volgden. Maar Dellow bleef uiteindelijk in Almelo wonen waar hij op latere leeftijd nog zeer actief was bij o.a. de amateurclubs VABO, Oranje Nassau, Rietvogels en Luctor et Emergo.

Legendarisch verhaal was een bepaalde periode bij Heracles toen de club geen cent te makken had. De Brit wilde op vakantie en vroeg ’s avonds na de training aan de inmiddels overleden bestuurder Fred Hoogstraten of hij zijn vakantiegeld kon ontvangen. Hoogstraten blufte en zei dat de trainer de volgende ochtend om 10.00 uur bij de NMB (nu ING) zijn geld kon ophalen. Hoogstraten belde direct daarna de directeur van de bank en vroeg hem een persoonlijke lening voor Dellow af te sluiten zodat deze dat de volgende ochtend kon afhalen bij de bank. Hoogstraten vertelde er bij dat Dellow wat te verlegen was om dat zelf bij de bank te vragen. Dellow verscheen dus de volgende ochtend bij de bank, zette een handtekening en nam onwetend over de lening zijn ‘vakantiegeld’ op. Hoogstraten zorgde er persoonlijk wel voor dat de lening bij de bank werd afgelost.

Ook legendarisch was de overwinning die Dellow met Heracles maakte op landskampioen Ajax in 1974. De Heraclieden hadden een zeperd gemaakt op de Wageningse berg (8-1) maar wonnen de wedstrijd die volgde aan de Bornsestraat met 4-2 van Ajax na twee keer een achterstand te hebben weggewerkt.
De NOS maakte in 2012 met ex- doelman Arend Steunenberg een terugblik naar die wedstrijd en bezochten Dellow n.a.v. de naderende bekerfinale van Heracles tegen PSV in de Rotterdamse kuip.

Dellow werd op de hoge leeftijd van 83 jaar nog één keer trainer, toen Germanicus uit Coevorden een beroep op hem deed om de club voor degradatie te behoeden. Een klus die hem lukte. Dellow was nog goed bij de pinken en volgde het voetbal nog dagelijks voor de TV. Tot de ‘hogere hand’ er donderdag de stekker uittrok.

Update: 12-11-2013
Manchester Evening News: City's oldest player dies at age of 99

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina