ZEIST – Het aantal voetbalincidenten is landelijk gedaald, meldt de KNVB trots. Toch is de daling nog niet genoeg vindt ook de KNVB die constateerde dat er ook regionale verschillen zijn. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal incidenten in Oost-Nederland van 62 naar 79, een stijging van ruim 27 procent.
Landelijk is de daling 15 procent, 412 gevallen in het seizoen 2012-2013, vergeleken met en seizoen eerder 485. Ook wordt meer gefocust op de dader en ook verenigingen spelen daar op in door eerder daders zwaarder te straffen. Bij collectief wangedrag en handgemeen worden bovendien sneller elftallen uit de competitie genomen. Ook is er een noodlijn ingesteld (0800-2299555) door het ministerie van Veiligheide & Justitie en de KNVB om melding te maken van zeer ernstige feiten van mishandeling. De KNVB verwacht bovendien van de clubbesturen een actiever beleid om spelers die zich misdragen en niet aan de regels houden, aan te pakken. De KNVB zelf geeft onder de noemer ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ nieuwe impulsen om het voetbal veiliger en sportiever te maken.
Controle spelerspassen
Zo wordt de controle op spelerspassen aangescherpt. De scheidsrechter en beide aanvoerders (bij jeugd de leiders) controleren vooraf visueel de passen en spelers en zij tekenen gezamenlijk daarvoor het wedstrijdformulier. Naast scheidsrechters kunnen dus ook aanvoerders en/of jeugdleiders aansprakelijk gesteld worden voor het laten meespelen van niet- gerechtigde spelers terwijl het elftal dan punten in mindering krijgt.
Invoeren tijdstraf
In de categorie B wordt bovendien de tijdstraf ingevoerd bij de eerste gele kaart. De duur van de tijdstraf is 10 minuten zodat het team van de overtreder de straf direct als collectief ondergaat door de tegenstander direct te bevoordelen bij geelwaardige overtredingen. Uiteraard wordt bij twee keer geel voor dezelfde speler dit omgezet in en rode kaart waardoor de desbetreffende speler niet meer aan de wedstrijd kan deelnemen en een schorsing tegemoet kan zien voor volgende wedstrijden.
Contributie-inning
Ook de contributie-inning wordt door de KNVB strakker gehanteerd. De clubs worden via rekening courant direct belast voor de maandelijkse bondsafdracht. Het actueel houden van het ledenbestand en intrekken van spelerspas en lidmaatschap wordt voor verenigingen een ‘must’ vanwege de directe financiële gevolgen, omdat de KNVB blijft innen indien verenigingen dit op zijn beloop laat.
Zie brochure 'Tijdstraf en Spelerspassen'
|