Sportberichten


Plaatsing  
 
05-05-2013  

Zwakker FC Twente houdt Heracles op 1-1


Na 7 jaar en 70 doelpunten, een schot op de paal en een publiekshuldiging waarbij een traan werd weggepinkt, is er een einde aan het verblijf van Everton Ramos Da Silva in Almelo gekomen. De publiekslieveling keert terug naar Brazilië om vanuit zijn thuisland nog één keer een stap in zijn voetbalcarrière te kunnen maken.
 

ALMELO – Zonder de geschorste Pasveer met Brian van Loo op doel en na het echec tegen Feijenoord met vier man in de laatste linie, trad Heracles-trainer Peter Bosz de Enschedeërs tegemoet in de Twentse derby. Bosz deed het waarschijnlijk om het vertrouwen wat op te krikken, want na afloop gaf hij eerlijk toe benieuwd te zijn geweest hoe zijn jongens het na de Rotterdamse afstraffing zouden oppakken.
Dat bleek dus prima, want Heracles begon direct fel aan de wedstrijd met veel drang naar voren. Vooral ‘man of the match’ Thomas Bruns bleek een ware plaag. Twente-trainer Alfred Schreuder zette Bruns feitelijk een veer op de hoed in zijn commentaar: “Hij was voor ons bijna niet te belopen en was een ware plaag”, verzuchtte hij.
De Enschedeërs hadden in de beginfase dan ook de nodige overtredingen nodig. Gutiérrez, Braafheid, Douglas en vooral Leroy Fer maakten in de beginfase overtredingen om de snel combinerende Almeloërs tegen te houden. Het was Paljic die de bal diep op Bruns speelde. Deze troefde Breukers af en gaf met een fraai schot Twente-doelman Plattel het nakijken 1-0. Een bliksemstart dus, het Polman Stadion kookte en het was alle hens aan dek voor 053. Het geel dat Fer in die fase opliep was dan ook een optelsom van het nodige duwwerk en het onderuit schoffelen van een tegenstander. Vlak daarvoor was Bruns ook al tegen geel opgelopen toen hij een overtreding beging tegen zijn voormalige teamgenoot Breukers. De Enschedeërs ontworstelden zich de laatste twintig minuten voor de pauze aan de druk en het kwam zelfs langszij toen Fer een buitenspelsituatie omzeilde en doelman Van Loo te kijk zette. Heel Heracles en het bomvolle Polman Stadion verwachtte een fluitje van scheidsrechter Van Sichem maar toen zijn assistent naar het midden liep, keurde hij de treffer goed. Quansah ging langs de lijn verhaal halen bij de assistent en werd ‘beloond’ met geel. Het stadion joelde, gilde en floot afkeurend, maar het doelpunt telde. Het kondigde een fase aan waarin Van Sichem de kluts kwijt was en warrig floot en ook Twente-speler Jansen flink tegen hem tekeer ging.
Dat zette zich na de pauze nog even voort. Onderwijl koos Heracles weer voor de aanval en bij vlagen kwamen de mooiste 'tikkie-tik' combinaties op de ‘grasmat’. Trainer Alfred Schreuder greep in en haalde de op scherp staande Fer naar de zijkant om Dusan Tadic in te zetten. Twente ontworstelde zich daardoor wederom van de druk. Het antwoord van Bosz kwam met het inbrengen van Duarte en Vejinovic maar ook dat bracht de Heraclieden weinig heil. Het was wel Vejinovic die Everton op maat bediende. De Braziliaan kapte zijn tegenstander uit en schoot buiten bereik van doelman Plattel tegen de binnenkant paal. Ook de terugstuitende bal kon Everton echter niet over de doellijn krijgen, zodat zijn laatste thuiswedstrijd zonder score bleef. Aan de andere kant kregen de Enschedeërs nog twee kansen door toedoen van de sterk ingevallen Tadic. Van Loo was attent op de inzet van Castaignos en Hölscher mistte nipt voorlangs. Het tempo was al behoorlijk gezakt en beide ploegen zagen uiteindelijk de ruststand ook als eindstand op het scorebord.
Beide coaches konden er achteraf vrede mee hebben, hoewel Schreuder vond dat zijn team de beste kansen op de overwinning had gehad. Hij feliciteerde Ajax ook nog met het kampioenschap. Peter Bosz vond dat beide teams de kansen op de zege hebben laten liggen en het schot op de paal van Everton onderstreepte dat ook wel een beetje. Ook hij feliciteerde de Ajaxieden maar als oud- Feijenoorder had hij liever gezien dat de kampioensschaal over de Coolsingel was gegaan.

Heracles voorzitter Jan Smit huldigde na afloop op zijn kenmerkende wijze de vertrekkende spelers Daryl van Mieghem, Geoffrey Castillion, Marko Vejinovic en Everton Ramos da Silva. ‘Prachtige kerels, goede voetballers en fantastische collega’s voor hun teamgenoten’, zei Smit die zelfs Everton nog even in het Portugees aanmoedigde bij zijn rondje langs de volle tribunes. Peter Bosz kan dus weer gaan bouwen aan een nieuw team dat voor spektakel moet gaan zorgen!

Heracles Almelo - FC Twente 1-1
(1-1)
1-0 Bruns (7), 1-1 Fer (27)

Fotoreportage: Nick Zweers Fotografie


Commentaren:
Peter Bosz: ‘Het was een vreemd seizoen
Alfred Schreuder: ‘Stoer en voor niemand bang

Arbiter: Van Sichem
Geel: Bruns, Quansah, Te Wierik (allen Heracles Almelo), Fer (FC Twente)

Opstellingen:
Heracles Almelo: Van Loo, Te Wierik, Koenders, Rienstra, Schenkeveld, Quansah, Vujicevic (Vejinovic/68), Paljic, Bruns (Duarte/69), Everton, Castillion.
FC Twente: Plattel, Breukers, Douglas, Bengtsson, Braafheid, Fer (Tadic/62), Gutiérrez, Janssen, Hölscher, Chadli, Castaignos.

Fotoreportage (23 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina