31-03-2013

Bezoekend AZ troeft Heracles af met 1-2

ALMELO – Een klungelig spelend Heracles verloor in feite al in de eerste 25 minuten de thuiswedstrijd tegen AZ. Het team van Peter Bosz zat totaal niet in de wedstrijd en verloor teveel de bal terwijl verdedigend de zak niet op scherp stond. Trainer Bosz was na afloop klip en klaar; “Met zo'n slecht begin verdien je niet te winnen."
In de beginfase ontsnapte Heracles nog aan een vroeg achterstand maar na dik 20 minuten spelen was het uit een corner dan toch raak voor de Alkmaarders toen Markus Henriksen alle tijd en ruimte kreeg om de bal aan te nemen en achter doelman Pasveer in het net te jagen 0-1. Amper enkele minuten later wurmde Mahèr zich schier onmogelijk tussen twee verdedigers door en zette keihard voor. Heracles- verdediger Mike te Wierik nam hem vol op de slof maar in plaats van naast het eigen doel sloeg de bal als een granaat achter de aan de grond genageld Pasveer in het eigen doel 0-2. Vlak daarop kregen de Alkmaarders zelfs de kans om de wedstrijd helemaal op slot te zetten maar Henriksen vergat het hoofd stevig tegen de bal te zetten en ook in de beginfase had Elm al een vrije kans gemist met een hard schot van dichtbij op de paal. Het leek dus een ‘walk over’ te worden voor de mannen van Gertjan Verbeek ware het niet dat scheidsrechter Van Boekel zijn stempel op de wedstrijd zette toen hij een al te enthousiast spelende Thomas Lam met rood naar de kleedkamer stuurde.
Heracles kroop langzaam uit de zelf gecreëerde dip en zette meer druk naar voren. Koenders en Rienstra hadden beurtelings Altidore in een ijzeren greep en Duarte en Vejinovic begonnen met pasjes te strooien. Paljic stoomde op langs de achterlijn richting Esteban en werd keihard opgevangen door Marcellis. Paljic per brancard de catacomben in en Mathias Schamp werd door Bosz als vervanger het veld ingestuurd.
Het was nog voor de rust dat de aansluittreffer door Mike te Wierik de aansluittreffer werd ingeschoten en Esteban de gang naar het net kon maken 1-2.

Dat beloofde iets voor de tweede helft, maar de ‘peptalk’ van Verbeek zorgde er wel voor dat er tien onverzettelijke AZ’ers begonnen aan de tweede helft. Heracles bleef aanvallen. Drong AZ ver in het defensief, maar al te intelligent werd er niet gespeeld en als het al gevaarlijk werd stond er een onverzettelijke Esteman om alle ballen uit zijn doel te rammen of te pakken.
Trainer Bosz zette van Mieghem nog in voor Gouriye en liet ook Navratil nog debuteren door Belterman naar de kant te halen.
In de slotfase leek het nog te lukken om langszij te komen, maar Esteban gaf geen krimp op harde schoten van o.a. Lerin Duarte, Ben Rienstra, Geoffrey Castillion en Everton. In de laatste seconden nog een redding toen Rienstra opnieuw inknalde en Esteban de bal maar deels keerde. Hulp op de doellijn kwam er van Marcellis, zodat Gertjan Verbeek en zijn mannen eindelijk die overwinning pakten waar ze al negen wedstrijden op zaten te wachten.

Trainer Bosz was in zijn commentaar teleurgesteld hoe Heracles was begonnen en was tevens van mening dat de twee doelpunten nooit hadden mogen vallen, maar ‘belachelijke tegengoals’ waren die nooit hadden mogen vallen. “De rode kaart was een meevaller. Daarna werd het pas een wedstrijd”, aldus Bosz.

Gertjan Verbeek glom desondanks en complimenteerde zijn mannen voor de inzet. “Daar hou je geen rekening mee als je naar Almelo reist. Hier hebben we het allemaal moeilijk. Ik ben dik tevreden hoe mijn jongens aan de wedstrijd begonnen. Toen hadden we het kunnen/moeten afmaken. De rode kaart werd de kentering. Dan kan Heracles gaan tikken op dit kunstgras, maar ik moet mijn mensen complimenteren. Ze hebben karakter getoond”, zei Verbeek na afloop.

Heracles Almelo-AZ 1-2