23-02-2013

Bony maatje te groot voor Heracles Almelo

Wilfried Bony - hier tijdens de 'warming-up' - bleek een maatje te groot.
'No news from Russia to day, but they are talking',zei Bony. De kans dat Bony dus de komende dagen vertrekt bij Vitesse is groot en dat komt dan voor Heracles net een week te laat.

ALMELO – Na vier nederlagen in uitwedstrijden op rij van Vitesse bleek de terugkomst van topscorer Wilfried Bonoy bij de Arnhemmers van doorslaggevend belang in de door scheidsrechter Hilger warrig gefloten wedstrijd tegen Heracles Almelo.

In de eerste twintig minuten zochten beide teams vol de aanval zonder dat dit tot grote kansen leidde.
Slordig balverlies op het middenveld van Heracles luidde de eerste treffer in toen de vrijstaande Bony werd bereikt die van ver met een hard en strak schot doelman Pasveer kansloos het nakijken gaf. Vlak daarop volgde de tweede treffer toen Dario Vujicevic zich verstapte waardoor de door Bony op maat bediende van Ginkel vrij kon opstomen om de 0-2 te laten aantekenen. Vujicevic raakte bij de misstap dermate geblesseerd dat hij per brancard het veld af moest.
Toch herpakten de Heraclieden zich en met gedegen combinatiespel, dat soms te ver werd doorgevoerd, werd de verdediging van Vitesse onder druk gezet. Het was Lerin Duarte die de aansluittreffer achter de kansloze doelman Velthuizen zette na een goede steekpass van Thomas Bruns (1-2). Heracles Almelo had in die fase een veldoverwicht en invaller Milano Koenders probeerde het vergeefs van afstand. Bruns en Gouriye liepen kort daarop elkaar in de weg op een fraaie steekpass van Marko Vejinovic waardoor de gelijkmaker achterwege bleef. Ibarra probeerde het aan de overkant nog maar vond Pasveer op zijn weg en ook Velthuizen greep goed in op een moie doorgekopte indraaiende vrije schop van Lerin Duarte zodat voor de rust niet meer gescoord werd.

Na rust werd de uitslag in feite binnen drie minuten bepaald. Scheidsrechter Hilger legde de bal na ingrijpen van Duarte wat al te lichtzinnig op de stip, zodat Bony zijn 21e seizoenstreffer had kunnen aantekenen als hij Pasveer niet op zijn weg had gevonden. De corner die er op volgde zorgde voor onrust in de defensie en van Ginkel was er als de kippen bij om de uit positie gelopen Pasveer kansloos te laten (1-3). Nog in dezelfde minuut kopte Havenaar door op de diepgaande Bony die Rienstra wegzette en nu wel Pasveer wist te verslaan (1-4).

De Almeloërs gingen niet gebukt onder de opgelopen averij en bleven voorwaarts voetballen waarbij de Arnhemse defensie overeind bleef omdat het korte combinatiespel soms te ver werd doorgevoerd.
Het was de voor Everton ingevallen Geoffrey Castillion die van afstand uit de draai wel Velthuizen wist te verslaan met een geplaatst schot laag in de linkerhoek. In de reguliere speeltijd werd echter niet meer gescoord. Dat gebeurde nog wel in de blessuretijd. Eerst liet Bony zien dat hij er weer is door zich goed vrij te spelen en Pasveer kansloos te laten (2-5) en gelijk daarop liet Ninos Gouriye de uitgelopen doelman Velthuizen kansloos (3-5).

Heracles-coach Peter Bosz sprak na afloop van een open wedstrijd: “ Wij begonnen niet goed aan het duel en met name het tweede doelpunt kwam ongelukkig tot stand. De jongens zijn er echter in blijven geloven maar Vitesse was simpelweg beter en wij waren niet opgewassen tegen Wilfried Bony. Het zijn echter dit soort wedstrijden waarvan je uiteindelijk beter wordt.”
Zijn collega Fred Rutten: “Slechts weinig ploegen weten hier te winnen. Wij hadden een strijdplan bedacht waardoor er vroeg druk gezet zou worden. Daar had Heracles Almelo moeite mee. Het is een uitstekende overwinning. Wij hebben rustig en volwassen gespeeld. Ik ben alleen niet tevreden over het gemak waarmee wij de tegentreffers hebben weggegeven.”

Heracles Almelo – Vitesse 3-5
(1-2).
Scoreverloop: 19. Bony 0-1, 23. Van Ginkel 0-2, 31. Duarte 1-2, 51. Van Ginkel 1-3, 53. Bony 1-4, 74. Castillion 2-4, 90+1. Bony 2-5, 90+3. Gouriye 3-5.

Fotoreportage: Nick Zweers Fotografie