Sportberichten


Plaatsing  
 
22-01-2013  

‘Rookie´ René Kuipers warm onthaald na Le Dakar

 

ZENDEREN – Rallycoureur René Kuipers wachtte dinsdagavond na het succes in ’s werelds zwaarste rally Le Dakar een warm onthaal bij het pand van Ipatec Racing in Zenderen. De 52-jarige oud- Almeloër bereikte in zijn derde Dakar als ‘rookie’ in het truckklassement een negende plaats. De huidige Ambt Deldenaar werd met een grote limousine afgehaald van het vliegveld Münster voorafgegaan door een groep motorrijders van MC De Toerenteller. In Zenderen wachtte hem een hele schare familieleden, vrienden en fans om zijn prestatie en thuiskomen te vieren. Na het uitstappen uit de limousine vloog Kuipers allereerst in de armen van zijn bejaarde moeder en hij toonde zich blij verrast en ontroerd met het onthaal waarbij heel Zenderen even kon meegenieten van de ontstoken vuurpijlen.

Eenmaal binnen werd hij toegesproken door zijn oudere broer Han, die hem namens alle belangstellenden feliciteerde met de prestatie die hem in de Iveco truck van team de Rooy door achtereenvolgens Peru, Argentinë en Chili voerde. Er werd vervolgens even teruggeblikt op een compilatie van beelden waarna René Kuipers zijn dank uitsprak aan allen die hem hebben gesteund bij de maandenlange voorbereiding en tijdens de rally zoals Edger Nijhuis en zijn zoon Dennis die hem drie weken lang in Le Dakar terzijde stonden. Speciaal noemde hij het thuisfront waaronder zijn echtgenote en andere familieleden waarbij even een traantje werd weggepinkt. ‘Zonder steun van thuis kun je dat helemaal niet doen, gelet op de maandenlange voorbereiding en fitness trainingen die er aan vooraf gingen’, aldus Kuipers. Hij had dan ook geen centje pijn na dik 9000 km hotsen en knotsen door Zuid Amerika en had nog best een weekje door willen gaan. Dat werd vooral ingegeven door het gevoel dat hij nog verder in het klassement had kunnen stijgen ondanks vijf lekke banden en de assistentie om de truck van Hans Stacey weer op vier vielen te zetten. Daarmee verloor hij zo’n 90 minuten terwijl zijn truck geen schrammetje opliep. Dat had desgevraagd volgens Kuipers toch ook wel te maken met zijn enduro-verleden. ‘In de enduro leer je veel verder vooruit te kijken waardoor je naderend onheil eerder leert inschatten’, aldus Kuipers die eveneens verwees naar het team om hem heen toen er een storing optrad in een essentiële boordcomputer. Zoon Dennis, WRC rallycoureur en eerste Nederlander die ooit hoge punten scoorde, wist na een telefoontje meteen wat hij bedoelde en samen met Edgar Nijhuis werd het euvel na aankomst in het ‘parc fermé’ meteen verholpen.
Of zoon Dennis na de 3 weken in Zuid Amerika nu ook het Le Dakar-virus heeft opgedaan kan nog even worden betwijfeld. ‘Het is een hele uitdaging en absoluut niet te vergelijken met de WRC. Daar terugkomen aan het front is mijn eerste doelstelling, maar wie weet ooit’, aldus Dennis die na de zware crash van een jaar geleden weer volop bezig is terug te keren in de WRC.

Fotoreportage (45 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina