Sportberichten


Plaatsing  
 
19-01-2013  

Versluis wint etappe, Kuipers 9e overall in Dakar


Peter Versluis 'vloog' tijdens Le Dakar
 

SANTIAGO – De laatste etappe van Le Dakar was wel een heel lastige met smalle paden en diepe ravijnen en minder geschikt voor de vrachtwagens. Peter Versluis had de meeste durf en won de etappe op luttele seconden voor Gerard de Rooy die vooraf al inzag dat hij in deze etappe van Le Serena en Santiago zijn achterstand in het klassement niet goed zou maken maar probeerde wel de etappe te winnen.
De Russen Nikolaev, Mardeev en Karginov (allen Kamaz) werden 1, 2 en 3 voor de Rooy met de Iveco. Peter Versluis (MAN) werd uitstekend zevende voor de in een vrachtwagen debuterende Ambt Deldenaar René Kuipers. Voor de geboortige Almeloër was het na de motor en de auto zijn derde deelname. Met de motor ging het in 2006 mis door een val en polsbreuk. In 2009 werd hij met de BMW X-raid achttiende doordat hij toen in de laatste etappe een straftijd kreeg van een uur wegens het missen van een ‘waypoint’. De 52-jarige selfmade miljonair werd nu negende na amper 3 maanden geleden voor het eerst achter het stuur van een truck te zijn gekropen. In de zwaarste rally ter wereld liep zijn Iveco-truck geen schrammetje op. Een spoedcursus ‘truckdriving’ door kopman Gerard van Rooy, zijn jarenlange Europese enduro-ervaring op de motor en zijn jaren als WRC-rallyrijder zijn daar mede debet aan. Toch gunt hij vooral zijn navigator en monteur mede de eer. “Je doet het als team want alleen ben je niks”, zij Kuiper tegen RTL.
Ook de Riwald truck met Anne Kies achter het stuur als vervanger van de ernstig zieke Richard Huzink haalde de eindstreep in Santiago met een keurige 33e plaats in het eindklassement. Rib Duursen (Tubbergen) en Ed Wigman waren zijn teamgenoten. Voor het Riwald team dus toch nog een opsteker na het afzeggen van Bernard ten Brinke wegens overlijden van zijn moeder en het uitvallen van Erik Wevers (Markelo) en Gert Huzink.
Bij de auto’s won Stéphane Peterhansel met de fabrieks- Mini. Beste Nederlander was Chris Leyds met zijn McRea.
De oud- Vriezenvener Bastiaan Nijen Twilhaar debuteerde op de motor met ruim een dag in tijd achter winnaar Despres.
De huldiging van de winnaars en allen die wel de eindstreep bereikten is zondagavond om 22.30 uur te zien op RTL 7

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina