Sportberichten


Plaatsing  
 
18-01-2013  

Kies 29 en Kuipers 11 in voorlaatste etappe


Rene Kuipers met de Iveco truck in Le Dakar
 

LA SERENA – De Riwald Ginaf truck met Anne Kies aan het stuur als invaller voor de ernstig zieke Richard Huzink beleefde een prima dag in de voorlaatste etappe van Le Dakar. Kies kwam binnen op een keurige 29e plaats in de etappe van Copiapó naar La Serena. Na het uitvallen van Erik Wevers door brand in het voertuig en Gert Huzink met een scheve aandrijflijn door een koprol, zit er dus toch nog een opsteker aan te komen voor het hele team van monteurs en begeleiders die dagelijks hard aan de bak moeten in Le Dakar. Voor Gert Huzink is het normale leven al weer begonnen. Hij stond langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van Fc Twente E tegen Vitesse E om zoontje Kevin aan te moedigen.
Ambt Deldenaar Rene Kuipers viel in het truckklassement een plaatsje terug door een bandenwissel aan zijn Iveco. Bij de wissel brak de sleutel en daardoor duurde het allemaal wat langer dan normaal. Kuipers verloor daarmee zijn achtste plek weer aan van Vliet die als zesde binnenkwam en Kuipers volgde op plek 11 op zo’n 23 minuten achter van Vliet die nu een voorsprong heeft op Kuipers van zo’n 13 minuten in de laatste etappe naar Santiago. Als in de laatste etappe naar santiago alles heel blijft, zit een top tien klassering er dus dik in voor de geboortige Almeloër.
Zijn kopman Gerard de Rooy slaagde er niet in met zijn Iveco de dagprijs te pakken en eindigde als tweede achter Karginov in de Kamaz. De Russen Nikolaev, Karginov en Mardeev, allen met een Kamaz, voeren het klassement aan. De Rooy staat op vier en heeft normaal gesproken nog een kans op het podium als de finalerit uitstekend verloopt. Karginov en Mardeev liggen binnen de tien minuten, terwijl leider Nikolaev haast zeker lijkt van de eindoverwinning met een voorsprong van ruim 36 minuten op Karginov. De Rooy zou voor de eindoverwinning ruim drie kwartier moeten goedmaken en dat lijkt er niet in te zitten en bovendien moeten de beide andere Russen hem dan ook niet dwars zitten.
Bij de auto’s zijn Tim Coronel en oud- motorcoureur Jurgen van de Goorbergh, beide Suzuki, nog de enige Nederlandse vertegenwoordigers. Zij staan respectievelijk 58 en 68 in het klassement. De Fransman Peterhansel voert met de Mini het klassement aan met een voorsprong van bijna drie kwartier op de Zuid Afrikaan DeVilliers in een Toyota. De Rus Novitskiy en de Spanjaard Roma, beide in een Mini, volgen op drie en vier. Robby Gordon reed met de Hummer spectaculair naar zijn tweede dagzege maar is in het klassement (14) kansloos met een achterstand van ruim vijf uur.
Frans Verhoeven verloor in etappe 13 ruim 19 minuten op klassementsleider Despres en eindigde als vijfentwintigste. Henk Knuiman was vandaag de beste Nederlander op plaats een entwintig. In het klassement hield Verhoeven met een negende plek een top tien klassering vast maar zal in de laatste etappe nog flink aan de bak moeten om dat vast te houden.
Oud- Vriezenvener Bastiaan Nijen Twilhaar het met de laatste etappe voor de boeg zicht op een eindklassering in zijn eerste Le Dakar. Hij staat 110 in het algemeen klassement.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina