Sportberichten


Plaatsing  
 
13-01-2013  

Dakar etappe 8 viel letterlijk in het water


Hoezo een rustdag?
Dit moet weer een Riwald HRX Ford worden voor kopman Erik Wevers!
 

SAN MIGUEL DE TUCAMAN – Na de bergetappe van vrijdag en het dagsucces voor Riwald-coureur Erik Wevers die zijn bolide als zevende over de finish reed, had de organisatie zaterdag de trucks al uit de strijd genomen vanwege de stortbuien. Vooral de vrees dat alle trucks vast zouden komen te zitten was daar de aanleiding toe.
De motoren, quads en auto’s gingen wel van start maar al na checkpoint 2 bleek dat de race niet vervolgd kon worden en werden de automobielen verwezen om de etappeplaats in het Argentijnse San Miguel de Tucaman maar vast op te zoeken waar zondag ook gerust zou worden. Markeloër Erik Wevers behaalde als negende en laatste auto de finish. De organisatie besloot de tijd van de achterliggend leider Peterhansel op checkpoint 2 ook toe te kennen aan alle achterblijvers in het autoklassement. Wevers staat ‘overall’ nog steeds op plek 12. Teamgenoot Gert Huzink staat op plek 42 terwijl Peterhansel wel zijn voorsprong in het klassement verspeelde.
Wevers en Lurquin ontsnapten onderweg maar te nauwer nood aan een aanstormende massa water en modder bij het doorwaden van een rivier waarin het water steeds hoger steeg. Navigator Lurquin was geheel de weg kwijt en schreeuwde Wevers toe ‘omhoog, omhoog,rechts aanhouden, omhoog, omhoog. Dat gelukte maar nipt waarna op de hellinh even werd gestopt om zich weer te bezinnen.
Ook bij de motoren ging de race door al moesten sommige rijders in de ‘droge’ rivierbedding letterlijk op de vlucht omdat het regenwater hen sneller achtervolgde als men kon rijden.
Riwald-trucker Anne Kies, die de ernstig zieke Richard Huzink verving, ontkwam dus aan de narigheid en dat gold ook voor Rene Kuipers die met zijn Iveco-truck vrijdag als een speer ging. De geboortige Almeloër stoomde vrijdag op naar een negende plaats in het algemeen klassement en voelde zich ‘kipfit’ en wilde liever geen rustdag. Het werden er dus twee.

Voor de coureurs dus een rustdag maar dat gold uiteraard niet voor de rest van de teams. In het ‘parc fermé ‘ werd flink gesleuteld om de bolides maandag weer top aan de start te krijgen. Bovendien was er wat meer tijd voor de public relations. Zo nam RTL het team van Riwald op de korrel. Tom Coronel en Allard Kalff kwamen opnames maken van de spraakmakende gearbox-tent die het Riwald-team als enige team ter beschikking staat om versnellingsbakken stofvrij te kunnen reviseren. Ook nam RTL 7 teamleden mee om wat sfeerplaatjes in San Miguel de Tucaman te schieten. Daar waren wel wat Riwald-petjes voor nodig om de plaatselijke hermandad gunstig te stemmen. Later te zien dus op RTL 7.

Riwald Ginaf truck navigator Rob Duursen uit Tubbergen onpot zich als verslaggever en laat het kampement van Riwald zien op de de rustdag.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina