Sportberichten


Plaatsing  
 
11-01-2013  

Wevers in topvorm naar Salta

 

SALTA – Op de zevende dag van de Dakar Rally door Peru, Chili en Argentinië is het eerste dodelijke slachtoffer onder de deelnemers gevallen. De Franse motorcoureur Thomas Bourgin (25) kwam op een verbindingsroute om het leven na een botsing met een hem tegemoet komende politieauto. Woensdag al kwam bij een botsing tussen een servicewagen van een rallyteam en een taxi twee mensen om het leven. Na deze botsing reed een tweede taxi vol op beide voertuigen in waarbij de passagiers uit de eerste taxi omkwamen.

Desondanks gaat de Dakar Rally door, waarbij kopman Erik Wevers van het Riwald Team zich steeds meer in zijn nopjes voelt. Na de tiende plek van gisteren, mengde hij zich vandaag met de Riwald HRX Ford tussen de fabrieksteams en finishte zelfs als zevende op slechts 3,45 minuut achter de klassementsleider Stéphane Weghansel in de fabrieks- Mini. Het doel van de Markeloër om zijn tweede Dakar Rally te eindigen in de top tien is dus alleszins reëel al moet dan nog wel een achterstand van ruim 24 minuten worden weggewerkt.
De etappe voerde berg op naar grote hoogte waardoor Wevers bijna in slaap viel, maar navigator Fabian Lurquin hield hem goed bij de les. Voor de zwaarste proef moest eerst de hoogste bergpas van Argentinië (4975 meter) overwonnen worden, waarna In de ijle lucht een bloedsnelle route overs stenen en gravel wachtte waarbij de snelheidsmeter amper onder de 100km/u kwam met een mooie plek zeven als dagresultaat. Wevers: “Dit is echt een mooi resultaat. Ik hoop dat we dit vaker kunnen laten zien. De proef leek in het begin wel een rallyproef in Nederland, heel veel rechtuit, en werd later echt technisch met rivierbeddingen. Echt genieten.”
Gert Huzink en navigator Eugenie Decré hadden er na de pechdag ook weer zin in. Ze verschenen laat aan de start omdat ’s nachts behoorlijk moest worden gewerkt aan de HRX Ford bolide en kregen achter in het veld veel met stof te maken. Toch ‘werkte’ Huzink zich naar plaats 51 en het team staat nu op plek 42 op ruim 10 uur van koploper Peterhansel.

Anne Kies reed de Riwald Ginaf truck met Tubbergenaar Rob Buursen als navigator naar plek 35 in de etappe en staat nu in het klassement op 31. De Fries toont zich daarmee een uitstekende invaller voor de ernstig zieke Richard Huzink die op het laatst toch moest afzien van deelname.
Rene Kuipers had met de Iveco truck weer een prima dag waarbij een dikke biefstuk in het verschiet ligt. De tegenwoordig in Ambt Delden wonende Almeloër had een weddenschap et kopman Gerard de Rooy voor een etappefinish in de top 10. Een plek die hij in de zevende etappe behaalde. Kuipers reed met een zuurstofmasker wegens de ijle lucht. “Ik reed heel veilig vandaag zonder al te veel risico’s, want je kunt hier meer kapot maken dan iets winnen. Het ging inderdaad hard. Het was net een WK-rallyproef. Ik stond wel een paar keer even stil omdat een Kamaz maar niet doorreed. Dat hoort echter ook bij Dakar. Het is natuurlijk ook heel mooi dat we voor het eerst in de top tien zijn geëindigd’’, aldus Kuipers die daarmee zijn negende plek in het klassement handhaafde.
Kopman Gerard de Rooy zat scheldend en tierend achter het stuur maar won wel de etappe. “Die verrekte buggy's wilden niet opzij”, verklaarde hij na afloop. De Rooy nam die ‘hindernissen’ soms op millimeters om er voorbij te komen.

Oud Vriezenvener Sebastian Nijen Twilhaar reed op de motor weer twee plekjes naar voren in het klassement en staat nu op plaats 120.

Archief
Terug naar vorige pagina