10-01-2013

Erik Wevers tiende in etappe 6 Dakar Rally

CALAMA – De tiende etappe over totaal 454 km werd een prima dag voor het Riwald Team. Markeloër Erik Wevers en zijn Belgische navigator Fabian Lurquin koersten deze dag Chili in via de Atacama woestijn met veel zand, gravel en een flinke portie fesh-fesh en stukken asfalt. Lekke banden bleven hen bespaard en ook geraakte men nergens vast waardoor heel wat voorgangers konden worden ingehaald in deze toch loodzware etappe. Het koppel eindigde de dag op een tiende plek en schoof in het klassement op naar plaats 12 met ruim 22 minuten achterstand op de top tien. Maar wat zeggen achterstanden in deze zwaarste rally ter wereld waarin het pechduiveltje op het spatbord mee reist. Wevers: “Het was een heftige proef vandaag: echt zwaar, maar ook heel erg gaaf. Voor het eerst sinds dagen hebben we geen lekke band gehad. Ik ben blij dat we vandaag hebben kunnen laten zien waartoe de HRX Ford in staat is.”
Gert Huzink leek in de zesde etappe eveneens goed op weg en koerste halverwege rond op plaats 30. Een gebroken aandrijfas en een kapotte benzineleiding werd echter de belemmering voor meer aspiraties. De servicetruck van het Riwald Team sleepte hem naar de finish waarna het technische team een lange nacht wachtte om de HRX Ford weer klaar te krijgen om op tijd te kunnen starten voor de zevende etappe.

Bij de trucks reed Rene Kuipers naar een prima veertiende plek in het dagklassement. De geboortige Almeloër schijnt in zijn nopjes achter het stuur van de Iveco truck. Zijn kopman Gerard de Rooy was weer ongenaakbaar en eindigde als eerste. Hans Stacey, die een dag eerder nog weer op zijn wielen werd gezet door Kuipers, had zijn dag niet en eindigde achter in het veld op plek 37 waardoor de kans op een eindzege nihil is geworden.

De oud- Vriezenvener Sebastian Nijen Twilhaar eindigde bij de motoren op plaats 124 en staat nu twee plaatsjes hoger in het klassement op 122.