Sportberichten


Plaatsing  
 
07-01-2013  

Wevers imponeert in derde Dakar-etappe

 

NASCA – Voor Markeloër Erik Wevers begon de derde etappe van Pisco naar Nasca niet best. Al in de eerste duinenrij kwam hij vast te zitten en werd samen met navigator Fabian Lurquin driftig geschept om pas 20 minuten later verder te kunnen. Na een imponerende inhaalrace wist het tweetal toch nog als 17e te finishen. “Wat hebben wij zitten balen toen we al zo vroeg vaststonden in de duinen. Iedereen kwam ons voorbij. Daarna liep het super. Kennelijk hebben we met onze snelheid in de duinen indruk gemaakt, want van verschillende rijders kregen we complimenten voor onze rijstijl”, aldus de Markeloër na de finish. Wevers staat in het klassement nu op plek 14 net achter de Amerikaan Gordon met z’n dikke Hummer. Zo’n 8 minuten scheidt hem nog van de top 10 waar de Spanjaard Sainz op staat. Leider Per Hansel staat ruim 54 minuten voor op het eerste Riwald Team.
Mandervener Gert Huzink had eveneens een prima derde dag. Hij finishte op een 35e plaats en kreeg van de organisatie een uur terig wegens help bij een ongeval een dag eerder. De Mandervener staat met navigator Eugenie Decré nu op plek 46 in het algemeen klassement en kan weer naar voren kijken.
Voor Peter van Merksteijn leek de dag goed te verlopen. Hij stond virtueel zelfs even op plek 8 totdat een zware crash daar een eind aan maakte. Een zware koprol beschadigde de kooi van zijn Toyota Hilux en de wielen braken af. In het klassement staat de Enschedeër niet meer opgenomen, zodat het derde vroegtijdige einde van zijn deelname aan Dakar alleszins kan worden aangenomen, tenzij een klein wonder hem nog klaar aan de start brengt van dag vier.

In het truckklassement lijkt de winnaar van vorig jaar Peter de Rooy opnieuw opweg naar de eindzege met zijn derde etappezege op rij. Teamgenoot Rene Kuipers uit Ambt Delden reed ook vandaag weer prima mee en eindigde op plek 15. In het klassement staat de geboortige Almeloër nu op plaats 12. “Het was niet makkelijk vandaag. We hebben twee keer vast gestaan, maar afgezien daarvan ging het goed”, vertelt René Kuipers. Onderweg heeft de coureur uit Ambt-Delden ook een kwartier assistentie verleend aan teamgenoot Hans Stacey, die was stilgevallen met een verstopt brandstoffilter.
De Riwald truck met Anne Kies aan het stuur als vervanger van de zieke Richard Huzink reed naar een keurige plaats 30 in de etappe en staat nu op 40 in het klassement.

Update 08-01-2013 - uitvallers:
De achtvoudige buiteling van Peter van Merksteijn Sr. en navigator Eddy Chevaillier bleek na de derde etappe fataal waardoor van Merksteijn Sr. ook zijn derde Dakar niet kan uitrijden. Ook het slepen naar het bivak voor reparatie bleek geen optie. Beide teamleden zijn ongedeerd.

Onder de uitvallers ook de motorcoureurs Sten Knuiman en Henno van Bergeijk beiden kwamen ten val waardoor Knuiman 4 ribben brak en van Bergeijk’s schouder uit de kom geraakte. Thomas de Bois – teamgenoot van Knuiman – werd zondagavond al uit de strijd genomen wegens een gebroken lendewervel. Hij werd per heli naar Lima vervoerd.

Bij de trucks vielen Bob ten Harkel en Adwin Hoondert af. Ten Harkel kwam vast te zitten na waypoint 1 en de truck liep daarbij onherstelbare schade op. Hoondert werd door de organisatie uit de strijd genomen omdat hij teveel waypoints had gemist.

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina