Sportberichten


Plaatsing  
 
01-10-2012  

Derby PEC – Heracles kent 100 jaar historie

 

ALMELO – In de competitie 1912-1913 speelden PEC en Heracles voor het eerst tegen elkaar in de 2e klasse B district Oost van de Nederlandse Voetbal Bond. De andere clubs waren Enschede (het latere Sportclub Enschede), Hengelo, Daventria (Deventer), Quick (Nijmegen) en De Tubanters (Enschede).
PEC stond na deze kleine competitie van 12 wedstrijden onderaan en speelde promotie/degradatie wedstrijden tegen Enschedese Boys, ODO en Wageningen. Ook dat ging niet best voor PEC en men eindigde onderaan waardoor degradatie dreigde totdat ODO besloot zich terug te trekken. De NVB besloot daarop de 2e klasse B uit te breiden tot 8 clubs waardoor PEC destijds degradatie ontliep.

Nu na 100 jaar staat deze derby opnieuw op het programma op 6 oktober a.s. in Zwolle. Gespeeld wordt op kunstgras van het Almelose Royal TenCate en dat is niet het enige wat de clubs gemeen hebben. Topscorer aller tijden Joop Schuman speelde voor beide clubs en begon zijn carrière bij PEC in 1949 en stapte in 1956 over naar Preussen Münster waar hij door een knieblessure bijna niet aan voetballen toe kwam.
Het jaar daarop kwam hij naar Heracles, werd geopereerd door chirurg Hingst en bloeide op als nooit te voren. In zijn eerste seizoen wist hij 42 keer het net te vinden en in het seizoen ’61-’62 zelfs 47 keer. Al met al scoorde hij voor Heracles 199 doelpunten in de competitie en sloot zijn carrière af van 1964 t/m 1967 opnieuw bij PEC. In totaal scoorde Joop Schuman 338 keer in het betaald voetbal.

De clubs hebben ook international Hennie van Nee gemeen. De Zwollenaar stapte in 1963 over van Zwolse Boys naar Heracles waar zijn victorie begon als goalgetter en in 1964 zijn debuut maakte voor het Nederlands elftal waarvoor hij 5 keer uitkwam en 2 keer scoorde. In 1965 ging van Nee naar PEC Zwolle en maakte al snel nog een rondgang via GVAV Groningen, Kickers Offenbach La Gantoise en Cercle Brugge om in 1970 bij Haarlem zijn carrière te beëindigen.

PEC en Heracles speelden in het verleden dus talloze keren tegen elkaar en deze Oostelijke derby krijgt op 6 oktober weer een vervolg dankzij promovendus PEC.

Archief
Terug naar vorige pagina