Sportberichten


Plaatsing  
 
08-08-2012  

Gerco Schröder wint zilver na titanengevecht


Gerco Schröder met London bij het verlaten van de ring direct na de barrage
 

Gerco Schröder en Eurocommerce London reden een hele sterke eerste manche. "Tussen hindernis één en twee maakte mijn paard een klein struikelpasje en voor de driesprong heb ik even tijd genomen. Ik had gezien dat vele combinaties door de tijdsdruk te hard richting driesprong gingen, waardoor ze daar fouten kregen. Dat wilde ik voorkomen en door die twee dingen liep ik tegen die ene strafpunt voor de tijd aan. In de tweede manche kwamen we, net als in de eerste ronde, helemaal nergens in de problemen. Eigenlijk net als in de beide manches van de landenwedstrijd. In die beide manches wel dat ene foutje, maar echte veegfouten, die meer met pech te maken hebben dan dat het fouten waren.
Ik was er van overtuigd dat van de zes foutloze combinaties in de tweede manche er wel drie foutloos zouden blijven, maar het geluk was met ons en ik moest strijden om goud of zilver. Bondscoach Rob Ehrens overtuigde me er van om toch het barrageparcours goed te gaan bestuderen. Dat heb ik gedaan en het kwam er van. Ik vond het direct mooi dat het ging tussen twee ruiters om twee medailles. Mooi dat niet iemand een barrage voor niets rijdt en vierde wordt. In overleg met Rob hebben we besloten een snelle foutloze rit te rijden, zonder ergens iets te riskeren. Daarmee zouden we de druk op O'Connor zijn schouders leggen. Ons plan lukte. Ik heb stevig door gereden en nergens iets geriskeerd. Uiteindelijk was O'Connor sneller, maar door die fout op de allerlaatste heb ik zilver en hij brons!", aldus een zeer gelukkige Gerco Schröder.

Marc Houtzager (Rouveen), die uiteindelijk als negende eindigde, was ook tevreden met zijn optreden. "In de eerste manche kwam ik voor mijn gevoel heel mooi de driesprong binnen gereden en toch kregen we een foutje op de middelste. Maar als ik nog honderdmaal die driesprong in zou moeten rijden deed ik het weer net zo", aldus Houtzager, die ook in de tweede manche tegen een springfoutje aanliep. "Voor mijn gevoel sprong Tamino in de tweede ronde nog weer beter dan in de eerste. Dat foutje waar we in deze ronde tegen aanliepen was het gevolg van een paar hindernissen die sterk voorwaarts aangereden dienden te worden. Daarna kwam een steilsprong met zo'n heel klein balkje er net boven. Daarop moet je terugkomen, maar de voorwaartse drang zit nog wel in je paard", vertelde Marc Houtzager, die de loftrompet over parcoursbouwer Bob Ellis stak. "Deze man heeft in alle proeven niet alleen zeer delicaat gebouwd, maar is zich ook van zijn verantwoordelijkheid bewust gebleven".

Voor Maikel van der Vleuten (Mierlo) en VDL Groep Verdi was de individuele wedstrijd na hindernis vier over. "Ik heb Verdi gisteren licht getraind en toen merkte ik dat hij iets stram was. Vanochtend tijdens licht werk was dat gevoel verdwenen en tijdens de voorbereidingen op de wedstrijd voelde hij aan als normaal. Op hindernis twee in de eerste manche merkte ik echter dat Verdi toch niet zo aanvoelde als normaal en daarom besloot ik na hindernis vier, nadat ik al twee fouten had en toch niet meer bij de beste 20 behoorde die in de tweede ronde terug mochten komen, de strijd te staken. Verdi heeft hier super gepresteerd! In beide manches van de landenwedstrijd foutloos en alle wedstrijden top gesprongen. Daarom was het niet moeilijk om een besluit te nemen in het belang van het welzijn van het paard", aldus Maikel.

Bondscoach Rob Ehrens vertelde een geweldig gevoel te hebben gehad. "Het was wel even raar, die ene tijdfout van Gerco, maar dan een fenomenale tweede manche en daarna een explosieve barrage die zilver oplevert, ik ben er eigenlijk even stil van!". In de ogen van Ehrens was het een wijs besluit van Maikel om te stoppen. "Ik denk dat Verdi iets vermoeid was, maar ze hebben hier samen fantastisch gepresteerd. Ook Marc Houtzager heeft twee hele sterke ritten gereden. Misschien dat het foutje in de eerste manche mede ontstond door het feit dat Tamino een ijzer verloor. Aan de andere kant had Tamino in de driesprong een fractie meer kunnen terugspringen. Maar in mijn ogen kunnen beiden terugzien op een zeer geslaagd toernooi. Over Gerco kan ik alleen maar lyrisch zijn. Hij heeft ongelooflijk sterk gereden!".

Er gingen in de eerste manche van de wedstrijd waarin de individuele Olympische medailles werden verdeeld 37 combinaties van start. Tijdens de veterinaire keuring die aan de finale vooraf ging werd Casall la Silla van de Zweedse ruiter Rolf-Göran Bengtsson naar de 'holding box' doorverwezen voor een tweede keuring. Daarop trok Bengtsson zijn paard terug. Dit had tot gevolg dat een drietal ruiters die na de kwalificatiewedstrijden op twintig strafpunten stonden alsnog aan de finale konden deelnemen. Onder dit trio ook de later brons winnende Ier Cian O'Connor.

Jacob Melissen (KNHS)


Meer info zie: www.london2012.com

Eindstand individueel:
Goud) Steve Guerdat (Zwi) - Nino des Buissonnets (Kannan x Narcos II) - 0
Zilver) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin) -1 - en in barrage om zilver: foutloos
Brons) Cian O'Connor (Ier) - Blue Loyd (Landor S x Hadj A) 1 - en in barrage om zilver: 4
9) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Tamino (Numero Uno x Farmer) - 8
37) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - na 2 springfouten (8 pnt.) vrijwillig opgegeven

Archief
Terug naar vorige pagina