Sportberichten


Plaatsing  
 
07-08-2012  

Olympisch brons voor dressuurteam

 

LONDEN (KNHS) - De Nederlandse dressuurruiters hebben op de Olympische Spelen van Londen in de landenwedstrijd brons weten te veroveren. De Britten wonnen goud voor de Duitsers, terwijl de Denen op ruime achterstand van Nederland als vierde eindigden. Alle drie Oranje teamruiters gaan donderdag van start in de strijd om de individuele medailles. Adelinde Cornelissen (Nijkerk) eindigde in de Special als tweede, achter de Britse Charlotte Dujardin met Valegro, maar Cornelissen lijkt gezien de stijgende lijn die zij met Jerich Parzival te pakken heeft zeker nog niet kansloos om individueel goud te gaan winnen.

Alle drie Nederlandse teamruiters reden een betere Special dan hun Grand Prix. Anky van Grunsven (Erp) reed met Salinero een Special met werkelijk fantastische piaffe en passage reprises. Haar tweede pirouette was briljant en de appuyementen werden zeer fraai uitgevoerd. Gedurende de gehele proef bleef het beeld bestaan van een uiterst fris en actief paard, aan wie de jaren niet zijn te zien en hij presteerde zoals hij op twaalfjarige leeftijd ook door de piste danste. "Ik ben verschrikkelijk blij met hoe Salinero voor mij hier weer zijn best heeft gedaan en de Kür aanstaande donderdag is de laatste wedstrijd waarin ik hem ga starten. Dan gaat hij lekker van zijn pensioen genieten in de weide. Wel zal ik hem blijven rijden, maar puur voor mijn en zijn genoegen. Of ik er zelf ook over denk te stoppen? Zeker weten van niet. Ik ben nog veel te jong", aldus Van Grunsven die met deze bronzen medaille - "deze kleur had ik nog niet!" - de meest succesvolle Olympische hippische sporter ooit is geworden met 3 gouden medailles, vijf zilveren en nu een bronzen.

Adelinde Cornelissen (Nijkerk) reed met Jerich Parzival een hele sterke Special, waarbij de piaffe en passage van een indrukwekkende schoonheid waren. Deze oefeningen werden uitgevoerd met extreem veel buiging en afdruk, waarbij ritme en takt volledig bewaard bleven. Ook de verruimingen in draf waren imponerend en de wissels werden niet alleen kaarsrecht, maar ook zeer groot gesprongen. Voor de 15 changementen om de pas was de diagonaal bijna te kort. Zelf was Cornelissen van mening dat zij in de Kür nog net dat kleine beetje meer kan laten zien. "Het was voor mij onmogelijk geworden om in mijn eentje een score te realiseren waarbij we de Duitsers voorbij zouden kunnen streven. Omdat Edward en Anky al een topprestatie hadden neergezet hoefde ik nu niet tot het uiterste te gaan. Daarbij komt dat we over twee dagen wel de strijd vol aan moeten gaan in de individuele finale. Wat ik erg fijn vond was dat van de gespannenheid bij het binnenrijden van de piste zoals vrijdag nu al geen sprake meer was", vertelde Cornelissen, die van mening was dat vooral de piaffe en de passage erg sterk werden uitgevoerd, net als de series. "Het moet alleen nog een tikkeltje gedurfder, maar dat zul je in de Kür wel zien".

Voor Edward Gal (Harskamp) was dit de derde Grand Prix Special die hij met Glock's Undercover reed en het kan allemaal nog net iets vloeiender. "Ik ben toch erg blij dat het zo goed is gegaan, maar we zijn nog maar zeven maanden een combinatie en dat is te kort om nu al een vloeiende Special neer te zetten. Dat ik hier aan de start ben gekomen is te danken aan Undercover. Dit paard bood het aan en daardoor is het gelukt en als het nu niet was gelukt dan waren we volgend jaar wel naar het EK gegaan. Ook nu weer merk ik in de prestaties van dit paard een nog steeds stijgende lijn en als we een jaar misschien twee jaar verder zijn moeten we zeker vijf procent meer kunnen scoren dan de 75.5% die we nu wisten binnen te halen", aldus Gal.

Ook Sjef Janssen, de bondscoach was een tevreden mens. "Brons was het hoogst haalbare en dat wisten we van tevoren. Van de concurrentie om brons haakten alle landen behalve Denemarken af, en daar hebben we ook mee afgerekend. Wat ik zelf heel fijn vind is dat alle drie teamruiters in de Kür van start mogen gaan en zet daar maar vijf uitroeptekens achter", aldus Janssen.

De eerste starter voor Nederland was Patrick van der Meer (Naaldwijk) met Uzzo. Van der Meer, die als individuele ruiter aan de Olympische Spelen deelnam, begon zeer sterk. Hij stond bij de jury tot de eerste piaffe op een score van bijna 75%. In die eerste piaffe ging het echter mis. Daarna volgde wel een sterke passage en een iets beter piaffe, maar het ging weer mis in de changementen om de pas. De pirouette naar rechts was nog netjes, maar die naar links was mager. Op de laatste lijn begon Uzzo goed, maar aan het einde leek de controle even weg. Een score van 67.444% was het resultaat. "Uzzo bleef vandaag veel te traag. Ik weet niet of dat nu door vermoeidheid komt of door de spanning, maar zeker is dat we in de Special niet de vorm hebben gehaald die we hadden moeten halen", vertelde Van der Meer.

Jacob Melissen (KNHS)

Klik hier voor het totale klassement

Eindstand landenteams dressuur:
Goud) Groot-Brittanië - 79.979
Zilver) Duitsland - 78.216
Brons) Nederland - 77.124
4) Denemarken - 73.846
5) Zweden - 72.706
6) USA - 72.435
7) Spanje - 72.287

Uitslag Grand Prix Special:
1) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro - 83.286
2) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 81.968
3) Carl Hester (Eng) - Uthopia - 80.571
10) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 75.556
12) Anky van Grunsven (Erp) - Salinero (Salieri x Lungau) - 74.794
32) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - Uzzo (Lancet x Indoctro) - 67.444

Programma/tijdschema (Britse tijden):
woensdag 8 aug. 9.30 - 10.15 uur - springen, 2e veterinaire keuring
12.00 - 13.30 uur - springen, finale manche A
14.45 - 15.35 uur - springen, finale manche B
15.55 - 16.05 uur - springen, finale barrage
10 min. na laatste start - springen, prijsuitreiking individueel
donderdag 9 aug. 12.30 - 16.30 uur - dressuur, Grand Prix Kür
15 min. na laatste start - dressuur, prijsuitreiking individueel
zondag 12 aug. Sluitingsceremonie.

Archief
Terug naar vorige pagina