Sportberichten


Plaatsing  
 
06-08-2012  

Olympisch zilver met Overijsselse inbreng


Jur Vrieling met Babalu
 

LONDEN (KNHS) - In een bloedstollende barrage met de Britten om goud en zilver veroverde het Nederlandse springruiterteam Olympisch zilver. In die barrage boog Nederland het hoofd, nadat drie van de vier Britse ruiters foutloos waren gebleven en Nederland op minimaal vier strafpunten eindigde. "We hebben zilver gewonnen!", zei Jur Vrieling na afloop en daarmee vertolkte hij de gevoelens van zijn teammaten.

Nadat alle vier Britten in de reguliere wedstrijd hadden gereden - zij hadden een startpositie voor Nederland - moest de laatste man van Nederland, Gerco Schroder (Tubbergen) met Eurocommerce London, foutloos blijven om het goud voor Nederland zeker te stellen. Voor hem hadden Maikel van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Verdi en Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof's Tamino al het uitermate lastige parcours van de tweede manche foutloos weten te overwinnen. Jur Vrieling (Holwierde) had met VDL Bubalu, net als in de eerste twee manches, twee springfouten moeten accepteren.
De Britten hadden in Nick Skelton met de in Nederland gefokte Big Star en Scott Brash met Hello Sanctos al twee foutloze ritten binnen, terwijl Ben Maher met de ook in Nederland gefokte Triple X tegen een springfout aan was gelopen. Peter Charles noteerde met Vindicat het weg te strepen resultaat van vijf strafpunten.

De druk lag daarmee in de tweede manche geheel op de schouders van Schröder. London sprong met veel kracht en vermogen en leek ook uitermate goed bij de insprong van de driesprong te komen. Op de middelste hindernis van die driesprong toucheerde de vos hengst de achterste paal heel licht, die prompt viel. Daarmee was een barrage noodzakelijk omdat Nederland en Engeland beide op 8 punten stonden. In die barrage vroeg Jur Vrieling van de katachtig springende VDL Bubalu een hoog tempo en op de eindstreep was Vrieling een fractie langzamer dan Skelton, die als eerste voor de Britten van start ging. Ook Maher bleef foutloos, terwijl Maikel van der Vleuten twee springfouten moest accepteren. Houtzager met Tamino liep als derde starter in de barrage tegen een springfout aan, net als de derde ruiter van de Britten Scott Brash met Hello Sanctos.
Daardoor stond Nederland op minimaal vier strafpunten, terwijl de ruiters van Groot-Brittannië na de rit van hun vierde ruiter Peter Charles op nul strafpunten waren blijven staan. Daarom hoefde Gerco Schröder de 'anchorman' van het Nederlandse team, niet meer in actie te komen. De Nederlandse invloed op het ereschavot was wel erg groot. Drie van de vier Britse paarden zijn in Nederland gefokt en ook hun bondscoach Rob Hoekstra is van Nederlandse origine. Net als de teammanager Rogier van Iersel van het Saudi-Arabische tam, dat brons won, voor de Zwitsers die vierde werden.

Na drie kwalificatiewedstrijden staan nog drie combinaties individueel op nul strafpunten: Nick Skelton met Big Star en de twee Nederlandse combinaties, Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager. Gerco Schröder staat nu elfde en Jur Vrieling neemt de 33ste plaats in. In de strijd om de individuele medailles mogen 35 combinaties van start met een maximum van drie ruiters per land. Hoewel Jur Vrieling met VDL Bubalu dus op plek 33 staat mag hij (als vierde Nederlandse ruiter) niet meer starten.

Het ruiterstadion in Greenwich Parc was met 23.000 mensen, waaronder heel veel in het oranje geklede supporters, afgeladen vol en dat zorgde voor een fantastische sfeer. Ook nu weer waren de hindernissen schitterend aangekleed met typisch Londense voorstellingen. Het parcours werd als uiterst lastig omschreven en slechts zeven combinaties wisten foutloos te blijven. Toch pleit het voor parcoursbouwer Bob Ellis dat op bijna alle 13 hindernissen van zijn parcours fouten werden gemaakt.  

"We waren mentaal klaar voor de barrage en er is geen enkele twijfel, we wilden allemaal goud winnen, maar we zijn blij dat we zilver hebben gewonnen! Het meest speciale aan de wedstrijd was voor mij persoonlijk het feit dat ons Kroonprins met zijn gezin ons heeft zilver heeft zien winnen. Daarnaast vond ik de sfeer in het stadion fantastisch", zei Marc Houtzager na afloop. Jur Vrieling had wel verwacht dat er een barrage noodzakelijk zou zijn. "Ik had daarmee rekening gehouden. Mijn rit was snel, maar ik ben met mijn paard niet over de top gegaan. Toch vond ik het een fantastische ervaring", aldus Vrieling. Gerco Schröder tenslotte was maar wat graag van start gegaan in de barrage. "Als het noodzakelijk was geweest had ik met veel plezier de barragerit gereden. Wij waren er klaar voor! Ook ik ben blij met zilver", aldus Schröder.
Bondscoach Rob Ehrens tenslotte was eveneens een gelukkig mens met een zilveren medaille voor het springruiterteam. De laatste keer dat de springruiters een medaille wonnen was in Barcelona '92, toen hen het goud ten deel viel.  

Jacob Melissen (KNHS)

Klik hier voor het individuele klassement

Tussenstand individueel:
1) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0 en 0 en 0 = 0 (en barrage 8)
1) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Tamino (Numero Uno x Farmer) - 0 en 0 en 0 (en barrage 4) = 0
1) Nick Skelton (Eng) - Big Star (v. Quick Star) - 0
11) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 0 en 4 en 4 = 8 (barrage NG)
33) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 en (8) en (8) = 16 (en barrage 0)

Eindstand landenwedstrijd springen:

Goud) Groot-Brittannië - 8
Zilver) Nederland - 8
Brons) Saudi-Arabië - 14
4) Zwitserland - 16
5) Canada - 26
6) USA - 28
6) Zweden - 28
8) Brazilië - 67

Programma/tijdschema (Britse tijden):

dinsdag 7 aug.    10.00 - 16.55 uur - dressuur, Grand Prix Special
            15 min. na laatste start - dressuur, prijsuitreiking landenwedstrijd
woensdag 8 aug.    9.30 - 10.15 uur - springen, 2e veterinaire keuring
            12.00 - 13.30 uur - springen, finale manche A
            14.45 - 15.35 uur - springen, finale manche B
            15.55 - 16.05 uur - springen, finale barrage
            10 min. na laatste start - springen, prijsuitreiking individueel
donderdag 9 aug.    12.30 - 16.30 uur - dressuur, Grand Prix Kür
            15 min. na laatste start - dressuur, prijsuitreiking individueel
zondag 12 aug.    Sluitingsceremonie.

Archief
Terug naar vorige pagina