Sportberichten


Plaatsing  
 
12-05-2012  

SVZW hangt nog aan draadje na winst op ARC


Marnix Smit in spanning voor de uitslag Genemuiden-Harkemase Boys
Foto: Henk Steen

Marnix Smit
Volledige naam: Marnix Smit
Geboren: 10 december 1975
Geboorteplaats: Almelo, Nederland
Clubinformatie
Spelend bij: SVZW Wierden (Topklasse)
Positie: verdediger
Vorige clubs: Heracles Almelo, FC Twente, sv Rietvogels
Marnix Smit (Almelo, 10 december 1975) is een voormalig Nederlands profvoetballer die van 1999 tot 2008 uitkwam voor Heracles Almelo.
Carrière
Marnix Smit begon als pupil in de jeugd van sv Rietvogels totdat hij door FC Twente werd aangetrokken voor de jeugdopleiding. Hij bracht het niet tot het eerste elftal, mede door een zware blessure die hij opliep toen op 5 september 1991 een noodtribune instortte bij de wedstrijd Heracles Almelo - Heerenveen waar hij als toeschouwer aanwezig was. In totaal 13 gewonden werden naar het ziekenhuis afgevoerd.
Na een zeer lange revalidatie bij FC Twente verhuisde Smit alsnog in 1999 naar Heracles Almelo. Hij maakte zijn debuut in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Hij is vanaf het begin een vaste kracht gebleken en blonk uit door zijn spelinzicht en voortreffelijke lange passes. Vanaf seizoen 2005/06 kwam Smit met Heracles uit in de Eredivisie. Het laatste jaar moest hij ondanks een ijzeren discipline echter vaker genoegen met een plaats op de bank en kwam hij nog 10 keer uit in de hoofdmacht.
In 2008 maakte Smit de overstap naar het amateurvoetbal en ging spelen voor SVZW uit Wierden. Smit is een van de weinigen in het profvoetbal die ook werkte aan een latere carrière en studeerde af aan de Universiteit Twente en promoveerde op 22 december 2010 tot Doctor.
 

WIERDEN – SVZW heeft mede dankzij de winst van Genemuiden op Harkemase Boys nog kans op behoudt van de Topklasse-status. Zelf wonnen de Wierdenaren van het bezoekende en al gedegradeerde ARC uit Alphen aan de Rijn.
SVZW moet nu een beslissingswedstrijd spelen tegen Harkemase Boys om de play offs te bereiken. Bij een nederlaag is het echter over en volgt degradatie naar de hoofdklasse.

SVZW begon de wedstrijd tegen ARC met Marc Doornbos op doel omdat eerste doelman Achterhoek zich blesseerde tijdens de ‘warming-up’. Het trainersduo Piet de Kruif en Hans Kraay Jr. had De Graaf centraal achterin geposteerd tussen Zwiers, Prumers en Parnela en koos daarmee voor meer snelheid in de achterste linie. Marnix Smit kreeg een vrije rol op het midden om vandaaruit zijn passes op maat te versturen. Een ingreep die goed uitpakte.
Vanaf het eerste fluitsignaal gooide SVZW alles op de aanval en vooral Jordi Kamphuis als linker spits kreeg daarbij een belangrijke rol. Toch was ARC gevaarlijker in het eerste kwartier met twee keer een doorbrekende Kurbegovic die de eerste kans net naast schoot en een hard schot gepakt zag door Doornbos. Ook Tavenier schoot voorlangs tot opluchting van geheel Wierden. In de vijftiende minuut dan de corner voor SVZW waaruit het eerste doelpunt viel. De afgeslagen bal werd door Kamphuis op de slof genomen en verdween in het doel 1-0.
Vlak daarop moest doelman Doornbos opnieuw ingrijpen om de gelijkmaker door Looyestein te voorkomen. In de tegenaanval zorgde een corner van Smit voor paniek maar de mee naar voren gekomen Prumers zag zijn inzet op het nippertje van de achterlijn gehaald worden.
Even later dan toch de 2-0 nadat Perik gevloerd werd binnen de zestien en zelf de toegekende strafschop verzilverde. Kamphuis negeerde vlak daarop de vrijstaande Perik en schoot langs het doel en zag ook nog een lobje gepakt door doelman Balk zodat men de rust inging met 2-0.

Na rust keerde uitblinker Kurbegovic niet terug en ook Prins werd door ARC-trainer Erwin Vurens vervangen. SVZW bleef de aanval zoeken en controleerde, zeker nadat in de 58e minuut de subliem genomen vrije trap van Marnix Smit door Kamphuis werd afgerond met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd 3-0.
SVZW liet zich wat zakken waardoor ARC toch wat meer voorwaarts speelde en via een geplaatst schot van Ortega weer dichterbij kwam 3-1. Het trainersduo Piet de Kruif en Hans Kraay Jr. keken het nog even aan, maar besloten al snel dat nieuwe impulsen nodig waren om meer van het eigen doel af te spelen om erger te voorkomen. Met Altink en Göbel voor Wennink en Smit werd de middenlinie van nieuwe energie voorzien. Vijf minuten voor het einde zette Altink SVZW helemaal op safe (4-1) en was alle aandacht gericht op de laatste speelminuten bij Genemuiden tegen Harkemase Boys. Voorzitter Freddy Nijhof tuurde voortdurend op zijn mobieltje want de stand was daar gelijk totdat in de verlengde speeltijd Genemuiden alsnog zijn sportieve plicht vervulde en de eindstand 2-1 liet aantekenen. Een grote grijns op het gezicht van Nijhof verraadde dat voor SVZW het voetbalseizoen nog niet is afgelopen en zaterdag in Hoogeveen (HZVV) tegen Harkemase Boys moet worden gewonnen om directe degradatie te ontlopen. Daarna volgen eventueel nog vier wedstrijden in de play offs. Voorlopig leeft SVZW nog en heeft het nu in eigen hand!

Fotoreportage: Henk Steen

Fotoreportage (24 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina