Sportberichten


Plaatsing  
 
30-04-2012  

Jur Vrieling kampioen, zilver voor Bruggink

 

VDL Bubalu, een niet door het KWPN goedgekeurde dekhengst, was het enige paard in dit kampioenschap, dat geen paal uit de lepels liet vallen. Die kwaliteiten als springpaard waren het Belgische stamboek BWP al wel opgevallen, vandaar dat zij deze hengst de status van goedgekeurde dekhengst enige tijd geleden hebben gegeven.

Het waren twee compleet van elkaar verschillende parcoursen die pistestoffeerder Louis Konickx de ruiters en de barstensvolle tribunes in de twee manches van deze derde wedstrijd van het kampioenschap voorschotelde. Het eerste parcours was vooral technisch lastig, het tweede was vooral hoog en breed. "Ik wil in de eerste manche het technisch kunnen van paard en ruiter testen. In de tweede manche wil ik weten of de paarden na drie rondes nog voldoende kracht hebben. Daarom houd ik het aantal hindernissen beperkt tot tien en dat pakte ook nu weer goed uit", verklaarde Konickx.
Voor Marc Houtzager (Rouveen) bleek dat Sterrehof's Voltaire in de laatste lijn de brandstof op had en op de laatste drie hindernissen drie fouten maakte. Daardoor zakte Houtzager van de derde plek in de rangschikking terug naar de negende plek. Een reis in omgekeerde volgorde maakt Albert Zoer (Echten), die met Sam in de tweede ronde foutloos bleef en daardoor van de zevende plek opklom naar de vierde plaats.

Jur Vrieling straalde na het behalen van zijn kampioenschap. "Het was een kampioenschap dat tot het laatste moment spannend was. In de tweede wedstrijd vielen een paar favorieten terug, maar vandaag moesten Bubalu en ik alles op alles zetten. De afgelopen maanden hebben we thuis veel trainingsuren gemaakt, wat er onder andere in heeft geresulteerd dat de galop van Bubalu veel beter is geworden. Dat is iets waar de kenners van de sport zich positief over uitten. Zo is bondscoach Rob Ehrens een aantal malen naar Holwierde gekomen om mij in die training te begeleiden. Londen en de Olympische Spelen zijn ver weg, maar Mierlo en dit kampioenschap zijn wel de eerste etappe op die route en ik hoop Londen te halen!", aldus de kersverse Nederlands Kampioen.
Gert-Jan Bruggink, die als tweede eindigde, had het in de aanloop naar dit kampioenschap ook rustig aan gedaan. "Wings was een paar jaar geleden een toppaard en daarna kwam de terugval. Dat heeft veel tijd gekost, mede omdat ik ook druk was met vele andere zaken, zoals de bouw van een nieuwe accommodatie. We hebben thuis rustig getraind en vorige week in Weerselo een kleine wedstrijd gereden als voorbereiding op dit kampioenschap. Mijn doelstelling was om in alle wedstrijden foutloos te rijden en dat is, op één foutje na in de eerste manche van de wedstrijd op zondag, ook gelukt. Waar ik wel blij om ben is dat ik mij nu weer echt kan focussen op de wedstrijdsport", aldus Bruggink.
Mathijs van Asten had op voorhand getekend voor een podiumplek, maar zijn voorbereidingen waren geheel anders. "Mijn paard Credence heeft wedstrijdritme nodig en moet echt meters maken, vandaar dat ik naar Frankrijk ben gegaan om mij daar voor te bereiden en dat heeft heel goed uitgepakt. Credence was scherp en heet, maar ik had ook voldoende controle om een topprestatie neer te zetten".
Voor bondscoach Rob Ehrens leek alles zo klaar als een klontje en had hij de equipe die hij over twee weken naar het Franse La Baule voor de eerste wedstrijd in de FEI Top eague zou sturen al in zijn hoofd. Dit Nederlandse kampioenschap verstoorde dat heldere beeld. "Laat ik eerst zeggen dat ik het een schitterend en spannend kampioenschap vond en dat het gezegde dat je iedere dag leert ook nu weer opgeld deed. Dit kampioenschap is de eerste krachtmeting onder identieke omstandigheden in de buitenlucht en daardoor is mijn inzicht hoe het team voor La Baule er uit moet zien toch weer veranderd. Ik heb nog enig denkwerk te verrichten en kan dan ook nu nog niet de namen noemen van het definitieve team. Dat komt mede omdat ik in La Baule met een zo sterk mogelijk team aan de start wil komen. Net als voorgaande jaren wil ik - naast dit jaar met een team in topvorm aan de start komen in Londen - ook volgend jaar van weer start gaan in de FEI Top League", aldus Ehrens.

Jacob Melissen,

KNHS
Meer info zie: www.chmierlo.nl

Eindstand NK springen Senioren:

1) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 1.32
2) Gert-Jan Bruggink (De Lutte) - Primevel Wings (Lexicon x Columbus) - 6.29
3) Mathijs van Asten (IJsstelsteyn L.) - VDL Groep Credence Z (Catanga Z x Palfrenier) - 9.42
Uitslag NK springen Senioren 3e onderdeel (1.60m):
1) Jur Vrieling - VDL Bubalu - 1 / 0
2) Gert-Jan Bruggink - Primeval Wings - 4 / 0
3) Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - Eurocommerce Seoul (Thunder van de Zuuthoeve x Lancer II) - 0 / 4
4) Albert Zoer (Echten) - Sam (Calvados x Ahorn) - 8 / 0
5) Mathijs van Asten - VDL Groep Credence Z - 8 / 0
6) Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona Z HS (Celano x Lord Calando) - 4 / 4

Uitslag Grote Prijs Geldrop-Mierlo (1.40m) (za):
1) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Whisper (v. Querelle) - 0 - 69.94 / 0
2) Joep Raijmakers (Asten) - Van Schijndel's Winston (v. Cantos) - 0 - 71.64 / 0
3) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Wizard van de Silverhoeve (v. Lupicor) - 0 - 69.37 / 0
Eindstand NK senioren 2012 (compleet)

Archief
Terug naar vorige pagina