Sportberichten


Plaatsing  
 
08-01-2012  

“Dit is hoe Dakar hoort te zijn”


Foto: Bernhard ten Brinke in de zandmassa rond Copiapó (Willy Weyens)

Bernhard ten Brinke vond het toch een zware rit ondanks dat hij als 10e eindigde en in het algemeen klassement opklom naar de 17e plaats.
Beste Nederlander in het algemeen klassement blijft Erik van Loon (10) ondanks dat hij in de dagrit zeven plaatsen eindigde achter ten Brinke.
Gert Huzink kwam dik 20 minuten later binnen dan van loon op plaats 20. In het algemeen klassement staat hij nu op 15.
 

COPIAPÓ (Chili) - Vandaag stond er een lus om Copiapo op het programma: 154 kilometer bestaande uit twee delen: het eerste deel wat makkelijker, het tweede werd al door de organisatie aangemerkt als één van de zwaarste delen van Dakar 2012. Hoge duinen, diep en zacht zand met steile afgronden.

De special stage van vandaag was een lus om Copiapó: opgedeeld uit twee delen met een totale lengte van 154 kilometer. Het eerste deel was vandaag opgebouwd uit gravel met flinke stenen, het tweede werd al door de organisatie aangemerkt als één van de zwaarste delen van Dakar. Hoge duinen, diep, zacht zand en steile afgronden. Vandaag was het erop of eronder voor veel teams, en het Riwald Dakar Team heeft zich er weer prima doorheen geslagen met een 10e positie voor Bernhard ten Brinke. Gert Huzink kwam niet veel later binnen op een 20e plek. Erik had wat technische problemen tussen W 6 en 7 en werd even op gang geholpen door de snelle servicetruck.

Bernhard spreken we bij de finish met een grote glimlach: “Eindelijk, een mooie zware proef en we zijn er zonder problemen doorgekomen. We waren vandaag even wat aan het uitproberen met de bandenspanning en dat heeft voor ons goed uitgepakt. Het rijden in de duinpannen, dat is een ervaring op zich. Je moet goed in de gaten houden hoe je de duinen berijdt, hoe je bandenspanning is. Het beste kan je ze rondom omhoog rijden, dan kom je het beste omhoog. Morgen hebben we een rustdag, da’s wel even lekker, zeker met zo’n positie als vandaag”.

Tijd gewonnen tijdens de kleine duinen
Ook Gert en Eugenié hadden een mooie dag. Gert Huzink: “Dit is hoe Dakar hoort te zijn, loodzwaar, maar we komen hier natuurlijk ook niet voor een plezierritje. Het eerste deel was heel goed te doen, maar na de verbindingsroute reden we de duinen in. Hier is het, zoals Bernhard al aangeeft heel belangrijk hoe de bandenspanning is. Heb je ze zacht, dan kom je de kleine duinen perfect over en kan je daar tijd winnen.
(Bij het schrijven van dit bericht zijn Erik Wevers en Richard Huzink nog niet binnen!)

Foto's: Willy Weyens

Copiapó-Copiapó, zaterdag, liaisons 154 km, special stage 419 km.
Auto's:
1. Al-Attiyah (Qat) 3.26,57, 2. Gordon (VS) +7,30, 3. Peterhansel (Fr) +7,53, 10. Ten Brinke (Zeddam) +44,42, 17. Van Loon (Ned) +1.02,59, 20. G. Huzink (Manderveen) +1.23,52.
Klassement: 1. Peterhansel (Fr) 15.32,53, 2. Holowczyc (Pol) +11,22, 3. Gordon (VS) +13,09, 10. Van Loon (Ned) +1.48,39, 13. Ten Brinke (Zeddam) +2.38,58, 15. G. Huzink (Manderveen) +3.03,48.

Vrachtwagens:
1. G. de Rooy (Ned) 4.20,32, 2. Loprais (Tsj) +3,59, 3. Karginov (Rus) +16,32, 8. Stacey (Ned) +28,53. Klassement: 1. G. de Rooy (Ned) 18.05,15, 2. Loprais (Tsj) +17,10, 3. Stacey (Ned) +33,14

Update:
De 7e rit is een kwaalvolle rit geworden voor Markeloër Erik Wevers. Als 10e in het algemeen klassement ’s morgens aan de start, maar gaandeweg raakte hij achterop. Richard Huzink kwam met de snelle Ginaf-servicetruck hem achterop en hielp hem in de duinen het euvel verhelpen waarna hij zijn race vervolgde. Ook Erik Wevers kon door, maar raakte nadat het inmiddels donker was geworden, verderop muurvast in het zand.
Een goed eindklassement kan de Markeloër nu wel vergeten. Hij heeft nog geluk dat de organisatie besloot de gestrande deelnemers tot zondag 18.00 uur de tijd te geven om zich te presenteren voor rit 8. Iedereen die dat niet haalt, wordt uit de wedstrijd genomen. De organisatie deed dat omdat zondag als rustdag staat geprogrammeerd. Wevers had al besloten om ter plekke te bivakkeren en pas bij het ochtendgloren verder te rijden.
Riwald-truckrijder Richard Huzink, die Wevers onderweg assistentie had verleend, kwam even na tweeën in de nacht van zaterdag op zondag binnen in Copiapó. Het was op dat moment nog onbekend op welke positie in de rit.
Bij de motoren kwam Hengeloër Ronald ter Beek binnen op een 107e positie, met 3 uur, 1 minuut en 26 seconden achterstand. Op de ranglijst bezet hij de 107e plaats, op 21 uur, 4 minuten en 38 seconden.
De zevende etappe rondom Copiapó kende veel erg zacht zand en torenhoge duinen in de laatste twintig kilometer van de special. Volgens de deelnemers was de hitte verzengend. Het gebied is een van de droogste ter wereld en er valt gemiddeld maar 12 millimeter regen per jaar. De speciale wind die er waait wordt 'Camanchaca' genoemd.

Fotoreportage (5 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina