Sportberichten


Plaatsing  
 
09-10-2011  

Mark Todd grijp er in Boekelo weer naast


Teleurgesteld verlaat Mark Todt de ring.
Twee springfouten wierpen hem terug naar een derde plaats.
 

BOEKELO (KNHS) - Direct na de cross was de Nieuw-Zeelander Mark Todd er nog zeker van: "Ik heb er mijn zinnen op gezet om de eerste ruiter te worden die de military van Boekelo voor de derde maal gaat winnen". Echter, net als vorig jaar toen hij ook aan de leiding ging, gooide een springfout in het afsluitende springparcours roet in het eten van de inmiddels 55-jarige ruiter. Nu was zijn voorsprong op de 45-jarige Duitse eventingruiter Andreas Dibowski, reeds winnaar in 2000, ruim een springfout. Echter noteerde Todd, die als laatste van start in het springparcours, niet één maar twee fouten en viel daardoor terug naar de derde plek. "We hadden de pech dat we op de allereerste hindernis reeds een fout maakten en dan wordt de druk wel erg groot", aldus Todd, die zijn paard MZB Campino niets kwalijk nam. "Ik heb het idee dat mijn paard de inspanning van gisteren nog iets in zijn benen had zitten. Aan de andere kant kwam ik naar Boekelo om mij ook met dit paard te nomineren voor de Olympische Spelen volgend jaar. Dat is wel gelukt en daar moet ik dan maar tevreden mee zijn", aldus Todd. Omdat Dibowski en de Ierse Camilla Speirs met Portersize Just A Jif de lei wel schoon wisten te houden konden zij Todd in het klassement voorbijstreven.

Vaarafgaande aan het springen werden alle nog in de competitie zijnde paarden onderworpen aan een veterinaire keuring. Drie combinaties, waardonder Cavalor Telstar van Raf Kooremans (Turnhout B.) werden tijdens deze keuring naar de 'holding box' doorverwezen en daarop door de ruiters terug getrokken, terwijl het paard Master Jack van de Braziliaan Marcelo Tossi door de jury 'not fit to compete' werd bevonden. Eén paard, Noonday de Conde, werd door zijn ruiter de Japanner Yoshiaki Oiwa voor deze veterinaire keuring niet aangeboden.

Jan van Beek (Rijsbergen) noteerde met Vision in de afsluitende springproef één springfout en eindigde als 71ste in een veld van 72 combinaties die de wedstrijd in zijn geheel voltooiden. Merel Blom (Breukelen), die met haar beide paarden de wedstrijd uitreed, noteerde met Rumour Has It naast twee springfouten ook nog eens zes strafpunten voor het overschrijden van de tijd en eindigde als 51ste, terwijl ze met Umberto DB tegen tien strafpunten aanliep in de afsluitende springproef, waardoor ze daarmee als 49ste eindigde. Raf Kooremans eindigde met Cavalor Demeter als beste Nederlander op de 47ste plaats, omdat hij tegen elf strafpunten aanliep in het afsluitende springparcours, dat door twintig combinaties geheel foutloos werd gesprongen.
De landenwedstrijd werd gewonnen door Duitsland, voor Australië en de Ieren eindigden als derde, voor Zweden. Nederland kreeg het team niet aan de meet.

Jacob Melissen,
KNHS

Uitslag individueel:
1) Andreas Dibowski (Dui) - FRH Butts Avedon - 46.60
2) Camilla Speirs (Ier) - Portersize Just A Jif - 48.80
3) Mark Todd (Nw.Z) - MZB Campino - 50.40
47) Raf Kooremans (Turnhout B.) - Cavalor Demter (Rubin Royal x Kanudos xx) - 79.20
49) Merel Blom (Breukelen) - Umberto DB (Oscar x Vincent) - 80.60
51) Merel Blom - Rumour Has It (Esteban xx x Candillo) - 82.80
71) Jan van Beek (Rijsbergen) - Vision (Oramé x Amethist) - 131.80

Uitslag landenwedstrijd:
1) Duitsland - 152.80
2) Australië - 187.00
3) Ierland - 206.60
11) Nederland - 1.214.60

Archief
Terug naar vorige pagina