Shownieuws


Plaatsing  
 
18-04-2011  

Documentaire over Jan Cremer op AVRO TV

 

Film geeft zeer verrassend nieuw beeld van kunstenaar Jan Cremer
Na de publicatie van zijn bestseller ‘Ik Jan Cremer’ in 1964 ontstond er een mythe rondom schrijver en schilder Jan Cremer. Maar nog steeds lijkt hij geleefd te worden door de mythe die toen ontstaan is. Ruim drie jaar werkte regisseur Peter Scholten aan de documentaire ‘Jan Cremer – Ik schilder, ik schrijf, ik schilder’. De film bevat unieke archiefopnamen.
Op 19 april om 23.00 uur zendt de AVRO de documentaire uit, letterlijk aan de vooravond van Cremers 71e verjaardag op 20 april.
In 2012 opent het Cremer Museum in Enschede zijn deuren.

Jan Cremer wordt achtervolgd door het imago dat zijn succesroman veroorzaakte. Het boek was nationaal en internationaal een enorm succes maar de mythevorming vertroebelt het zicht op andere zaken. Deze documentaire toont niet alleen het beeld dat het grote publiek van hem heeft (losbol,
barbaar) maar ook een andere kant van Jan Cremer, die van hardwerkende kunstenaar. Het gaat ook over de moeilijke tijden die hij heeft gekend en besteedt aandacht aan de jaren dat hij actief was als reisjournalist…

WARHOL, MANSFIELD, WILLEM DE KOONING
De documentaire combineert archiefbeelden met actuele commentaren van Cremer. Zo ontstaat er een rijkgeschakeerd beeld. Duidelijk wordt hoe groot de invloed van zijn Enschedese oorlogsjeugd geweest is, hoe hij in de voetsporen van zijn vader trad. Cremer ziet het leven als een eenmansguerrilla. In Amerika kwam hij erachter wat de prijs van de roem is.
Ondertussen had hij er wel diepgravende contacten met beroemdheden als Willem de Kooning, Andy Warhol, Jayne Mansfield. De film laat zien dat Cremer niet met en niet zonder vrouwen kan, dat hij een eenling is die nooit bij een groep wilde horen. Hij werd als kunstenaar beïnvloed door groten maar heeft ook groten beïnvloed, zoals Karel Appel.

IBIZA, UMBRIË, ENSCHEDE
Voor de opnames van zijn documentaire ging regisseur Peter Scholten met de kunstenaar mee naar Ibiza. Scholten filmde Cremer ook op zijn landgoed in Umbrië. In de 52 minuten dat de documentaire duurt, blijkt hoe productief Jan Cremer was en nog steeds is. In zijn geboortestad Enschede verrijst in
2012 een naar hem vernoemd museum, naar een ontwerp van SeARCH i.s.m. Rem Koolhaas. Een erkenning voor een bijzonder dubbeltalent.

AVRO Close Up: Jan Cremer – Ik schilder, ik schrijf, ik schilder Dinsdag 19 april, circa 23.00 uur, Nederland 2.
Regie: Peter Scholten
Een coproductie van Drijver Audiovisuele Communicatie en AVRO. Deze productie kwam mede tot stand met steun van het Mediafonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Rotterdam Media Fonds, de gemeente Enschede en De Woonplaats. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina