Shownieuws


Plaatsing  
 
26-12-2010  

Finkers; Liedjes, clips en tv met Witteman

 

BEUNINGEN – In Beuningen, gem. Dinkelland woont tegenwoordig de Almelose cabaretier Herman Finkers. Hij trok er een aantal jaren geleden naar toe, om in een prachtig verbouwde boerderij midden in de natuur te gaan wonen. Finkers werd nadien ziek, verdween van de podia om na een jarenlange pauze opnieuw het theater in te gaan met de show ‘Na de pauze’.
Die show zit er inmiddels weer op en Finkers verwacht niet dat hij nog eens met een nieuwe show langs Neerlands theaterzalen zal trekken.
Het was Daniel Lohues, een echte muzikale Drent, die meewerkte aan de liedjes in de show en vond dat er een cd met liedjes uit de show moest komen. Maar dan met clips, bedacht Finkers en zo werd de kiem gelegd voor het project ‘Liever dan geluk’, een cd, een dvd en een televisie-uitzending.
Vanavond is deze te zien om 22.05 uur op Nederland I waarin Finkers geïnterviewd wordt door Paul Witteman die daarvoor afreisde naar het ‘verre’ Beuningen.

Extra instrument
Met enige tegenzin, dat wel. "Ik vind het veel mooier als de luisteraar in zijn hoofd zijn eigen filmpje maakt bij het liedje", aldus Finkers. "Maar gaandeweg ben ik wel heel anders over clips gaan denken. Ik kwam erachter dat je door beeld wel degelijk iets kunt toevoegen aan een lied. Het is een soort extra muziekinstrument."
Finkers' liedjes hebben op cd een ander karakter dan in het theater, legt hij uit. "Willem Wilmink zei eens tegen mij: 'Schrijf liedjes een keer níet voor een cabaretprogramma, maar gewoon om het liedje zelf.' Zo zijn deze liedjes ontstaan."

Almelo
Soms vormt Almelo het decor. "Dat is niet zomaar een stad, het is een bezielde stad. Almelo is de eerste stad in Nederland geweest met een moskee en de eerste stad met een zwarte voetballer. Johnny Jordaan heeft er al in de jaren '50 een dakconcert gegeven, ver voor The Beatles dat deden."
Liever Dan Geluk gaat echter over veel meer dan Almelo: de Herman Finkers-fuchsia, verdriet, vriend- en vijandschap, de hemel. De titel, naar één van de liedjes, kreeg voor Finkers pas in de loop der tijd betekenis.
"De mooiste zinnen," zegt hij, "zijn de zinnen waarvan je zelf niet weet wat je ermee bedoelt. Zoals ik ooit zong: 'Ik ben maar een jongen die zingt wat hij voelt en zich afvraagt wat hij bedoelt."
 

Archief
Terug naar vorige pagina