Shownieuws


Plaatsing  
 
11-11-2011  

Nederlands eerste rocker Andy Tielman is dood

 

RIJSWIJK - De grondlegger van de indo-rock in Nederland, Andy Tielman, is op 75-jarige leeftijd in Breda overleden. Eind jaren vijftig was The Tielman Brothers een van de eerste bands die succes hadden met rock-'n-rollmuziek.
Onbetwiste leider van de band was gitarist Andy Tielman, die een van de eerste gitaarhelden van Nederland werd. The Tielman Brothers werden ongekend populair ook in Duitsland en trokken volle zalen.
Het verhaal van The Tielman Brothers begon in 1946 in Indonesië, waar het gezin Tielman regelmatig optrad voor Nederlandse militairen. Vader  Herman Tielman was KNIL militair maar ook een begaafd musicus die zijn kinderen het musiceren bijbracht. Later werden ze ook populair bij Indonesiërs en traden ze voor de toenmalige president Soekarno.
In 1957 kwam het gezin naar Nederland. Al snel volgde de grote doorbraak. In 1958 stonden ze op de Wereldtentoonstelling in Brussel. De show die ze daar neerzetten was ongekend in Europa, met scheurende gitaren die op alle mogelijke manieren werden bespeeld. De broers bespeelden hun instrumenten achter in de nek, met voeten en tanden. Ook vlogen er regelmatig gitaren door de lucht.
Daarna kwam hun carrière pas echt van de grond met een platencontract, optredens in Duitsland en een muzikale showact in de film Paprika. Een van hun shows in Duitsland werd zelfs bezocht door The Beatles, die zelf ook door Duitsland toerden. Paul McCartney heeft daar later over gezegd dat het wilde optreden van The Tielman Brothers hun manier van optreden heeft beïnvloed.
In 1964 stapte broer Ponthon uit de band. De band bleef wel bestaan in wisselende samenstellingen, maar de magie was verbroken. Toch werden in het kielzog van The Tielman Brothers, het duo The Blue Daimonds en Anneke Grönloh populair en The Tielman Brothers waren ook de grote inspiratiebron voor de Molukse band Massada, die in de jaren '70 eveneens populair werd.
In de jaren tachtig kwam er hernieuwde belangstelling voor Andy Tielman, die als artiest in de vergetelheid was geraakt. In 2005 werd Andy Tielman ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Twee jaar geleden werd bij hem nierkanker vastgesteld. met het overlijden van Andy Tielman is het laatste bandlid overleden.

Kijk naar
filmpje 1 en filmpje 2 op You Tube

Archief
Terug naar vorige pagina