Politiek nieuws


Plaatsing  
 
12-09-2011  

Geen straf Kamphuis t.a.v. belediging Sjoers

 

ALMELO – Raadslid Gerwin Kamphuis heeft vanmorgen ontslag van rechtsvervolging gekregen voor de rechtbank in Almelo t.a.v. belediging van toenmalig wethouder Anthon Sjoers in een reactie op de website van TC Tubantia op 28 oktober 2009 n.a.v. de rechtszaak tegen gijzelnemer Ahmed O. Een vervolging wegens bedreiging werd op voorhand al ingetrokken door het O.M.
Kamphuis kreeg vorig jaar nog een schikkingsvoorstel van 400 euro op de mat en was het daar niet mee eens. Reden voor het O.M. om de affaire bijna twee jaar later toch voor de rechter te brengen. De dagvaarding van amper een A4-tje bevatte meerdere fouten. Zo werd de datum van het gebeurde fout weergegeven en werd onjuist geciteerd. De onjuistheden werden door rechter K.J.C. Geeve niet van dien aard bevonden dat het O.M. als niet ontvankelijk beschouwd moest worden, iets waar advocaat D. Briedé wel om vroeg. Mede ook om de zinsnede: ‘Pistool was echter niet onnodig, hij had Sjoers ook gewoon op zijn dikke bakkes kunnen meppen’. In werkelijkheid stond in de websitereactie van Kamphuis: ‘Pistool was echter onnodig, hij had Sjoers ook gewoon op zijn dikke bakkes kunnen meppen.
Officier van Justitie R.M. Schoo had kennelijk haar knopen al geteld en vroeg tijdens de zitting om ontslag van rechtsvervolging, mede gelet op de politieke context aangaande Kamphuis. Hij wilde destijds onder de naam Gewoon Almelo al aan de gemeenteraadverkiezing van 2010 deelnemen maar sloot zich later aan bij de PVA.
Advocaat C. Briedé had desondanks in zijn pleidooi nog wel een paar op- en aanmerkingen. Hij verwees naar de uitspraak over Jort Kelder die vrijspraak kreeg na zijn uitlating van ‘maffiavriendje’ jegens advocaat Bram Moszkowicz, verwees naar het Europees hof waarin in een uitspraak wordt gewezen op een zo ruim mogelijk regiem inzake het politieke debat en dat heden ten dage dat debat ook steeds meer via internet wordt gevoerd. Ook verwees Briedé naar een boek van een rechtsgeleerde uit Leeuwarden dat uitlatingen gericht tegen een politiek figuur anders is dan tegen een willekeurige burger.
Rechter K.J.C. Geeve comformeerde zich met de eis van het O.M. om ontslag van rechtsvervolging en wees daarbij op het politieke debat in de Tweede Kamer waar bewindslieden voor ‘knettergek’ worden uitgemaakt zonder dat dit gevolgen heeft voor diegene die dat zegt. Ze wees er desondanks op dat uitspraken als ‘dikke bakkes’ en ‘maffiapraktijken’ niet altijd straffeloos zijn.

Saillant I
Ook ter zitting door Kamphuis aangehaald: ‘Tijdens een toevallige ontmoeting tijdens de laatste Profronde beweerde oud- wethouder Anthon Sjoers tegen mij dat hij geen aangifte had gedaan maar dat dit ambtelijk was geschied. ‘Voor mij had het niet gehoeven’, zou Sjoers beweerd hebben.
Ter zitting bleek echter dat Sjoers persoonlijk twee keer heeft aangedrongen op vervolging bij het O.M.

Saillant II
De zitting begon met een kwartiertje vertraging omdat advocaat Briedé een incompleet dossier toegezonden had gekregen. Het kwartiertje kon worden benut voor inlezen en overleg met cliënt.

Archief
Terug naar vorige pagina