Politiek nieuws


Plaatsing  
 
22-05-2011  

Rekenkamer wordt tegengewerkt door gemeente

 

ALMELO - De opdracht van de gemeenteraad aan de Rekenkamercommissie om een onderzoek te doen naar de gang van zaken rond het teloorgegane project Fortezza van Van der Looy eind vorig jaar was al een opmerkelijk feit, maar dat kennelijk de Rekenkamercommissie wordt tegengewerkt met het achterhouden van informatie is feitelijk het bruskeren van de wettelijke informatieplicht en frustreren van de lokale democratie.
De Rekenkamercommissie kan haar werk niet doen zo stelt deze in een brief aan gemeentesecretaris de Haan, het college van B&W en de gemeenteraad als opdrachtgever.
De Rekenkamercommissie ging vervolgens zelf op onderzoek nadat de gemeente in het geheel niet reageerde op een brief d.d. 13 januari jl. en de projectleider stelde zijn eigen archief wel ter beschikking maar dat bleek incompleet. Feitelijk oordeelt de Rekenkamercommissie nu al dat de dossiervorming bij de gemeente Almelo ernstig tekort schiet. Per brief heeft de Rekenkamercommissie nu een ultimatum aan het college van B&W gesteld om voor 31 mei a.s. alle bescheiden ter beschikking te stellen.
De gemeente kocht de grond twee keer terug van Van der Looy en verloor miljoenen op de transacties. Miljoenen die nu moeten worden weggepoetst in de bouw van een nieuw stadhuis.
Er is dus werk aan de winkel voor de gemeenteraad om dat ultimatum kracht bij te zetten of anders het college van B&W naar huis te sturen.

< Een eerste ontwerp werd door het toenmalige college van B&W afgewezen, waarna de grond werd teruggekocht en de gemeente zelf het voortouw nam tot het bovenste ontwerp. Vervolgens werd de grond met een dik verlies weer verkocht aan van der Looy die nimmer betaalde. Het ontwerp met de schuine torens - bovenste afbeelding - werd vervolgens 'ontmanteld' als zijnde te duur en bovendien verdween de P-kelder uit het project omdat de bodem daarvoor niet geschikt zou zijn.
Daana kwam het derde ontwerp - onderste afbeelding - dat vervolgens nog eens werd 'uitgekleed' door een flink aantal verdiepingen te schrappen. De bouw moest uiterlijk voor 1 juli 2010 bginnen om toegezegde Rijks- en Provinciesubsidies veilig te stellen. Van der Looy brak wederom zijn woord en trok de stekker uit het project.
Na maanden van traineren werd uiteindelijk eerder dit jaar de grond overgedragen aan de gemeente. Dit niet nadat de gemeente van der Looy wederom financieel fors compenseerde.

Update:
Naar uit betrouwbare bron in de krochten van het stadhuis vernomen is, heeft van der Looy nog steeds niet de verschuldigde legesgelden van 1,1 miljoen euro betaald. Naar wij hopen heeft de gemeente de gemeentelijke 'bonus voor schadevergoeding', om de onbetaalde grond op naam te krijgen, nog niet geheel overgemaakt. Dat bedrag is ruim twee keer zoveel. 


Lees de brief van de Rekenkamercommissie
SP vragen per email n.a.v. brief Rekenkamercommissie

Archief
Terug naar vorige pagina