Politiek nieuws


Plaatsing  
 
27-04-2011  

Grondbedrijf Almelo verliest 28 miljoen

 

ALMELO - De expansiedrift van het vorige college van B&W komt de gemeente duur te staan. Het totaal aan grondaankopen bedraagt maar liefst 182 miljoen euro dat is verdeeld in 25 nieuwbouw projecten. Het meest werd geïnvesteerd in Waterrijk dat grenst aan de gemeente Twenterand (Vriezenveen). Daar werd voor 73 miljoen euro aangekocht.
De recessie haalde de gemeente in waardoor fors moet worden afgewaardeerd. Op 16 projecten levert dat een verlies op van 32,3 miljoen euro. Op 9 projecten kon in 2010 nog een bescheiden winst van 4 miljoen euro worden geschreven. Omdat ook de vernieuwing van de binnenstad tijdelijk is uitgesteld en verder wordt bijgesteld, kon daar een forse investering achterwege blijven en nog een bescheiden winst van 4 euroton worden geschreven. Geen rooskleurige cijfers die de gemeente nopen tot forse bezuinigingen om het gemeentelijk grondbedrijf weer op de rails te krijgen.
Het college van B&W heeft volledige vrijheid in aankopen en hoeft de gemeenteraad daar geen toestemming voor te vragen. 'De gemeente moet slagvaardig kunnen handelen', was destijds het motto. Slechts BBA zette in 2002 vraagtekens bij die vrijheid van handelen en wilde een inperking. Die vrijheid van handelen bestaat dus nog steeds.

Archief
Terug naar vorige pagina