Politiek nieuws


Plaatsing  
 
27-11-2010  

Verzet tegen invoeren reclamebelasting groeit


Ook hiervoor moet reclamebelasting worden betaald.
 

ALMELO – De gemeente Almelo wil met ingang van 1 januari 2011 een reclamebelasting gaan invoeren voor ondernemers binnen de P-ring. Doel is het vormen van een potje waaruit activiteiten en feestverlichting in de binnenstad kan worden bekostigd.
Het initiatief ging uit van de winkeliersvereniging SOBA, een zichzelf exclusief clubje noemende binnenstadondernemers die zeker niet representatief is voor de pakweg 400 zelfstandigen die binnen de P-ring actief zijn. De SOBA is tevens een club van ondernemers die de prioriteiten legt bij het directe eigen belang zoals een koopzondag en bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht een cultureel erfgoed noemt dat door de gemeenschap betaald zou moeten worden. Wie heeft Sinterklaas, de Kerstman en Valentijnsdag eigenlijk uitgevonden?
SOBA zocht de samenwerking met het MKB dat o.l.v. de toenmalige voorzitter en huidig wethouder Gerrit van Woudenbergh het plan politiek aankaartte door de problematiek van de ‘freeriders’ onder de aandacht te brengen. Vooral de winkelketens maken zich volgens de SOBA schuldig aan dat gedrag.
Ook werd door SOBA een feestverlichtingplan gelanceerd dat in de Amsterdamse P.C. Hoofdstraat niet zou misstaan. Uiteindelijk moest de gemeente bijspringen om het gat te dichten.
Daarmee werd ook het gezamenlijk belang geboren van de SOBA en de gemeente. De zaak werd ‘onderbouwd’ met een enquète onder de 400 ondernemers binnen de P-ring waarvan amper de helft reageerde. De uitkomst was dat een kleine meerderheid (van de helft) voor was, zeg maar de SOBA-leden.

De uitkomst werd gepresenteerd aan circa 40 ondernemers in de bioscoop aan het Amaliaplein en tevens werd ambtelijk het plan van de reclameheffing gelanceerd. Als tegemoetkoming werd aangekondigd dat binnen de precarioheffing een zogenaamde reclameparagraaf in mindering zou worden gebracht. Een paragraaf die nog nooit in de ambtelijke nota’s van de precarioheffing werd vermeld.
Vraag is of die paragraafkorting dan ook geldt voor ondernemers buiten de P-ring. Zo niet, is er sprake van ongelijke heffing en wordt het gelijkheidsbeginsel aangetast.
De in te voeren reclameheffing start met 3 zoneringtarieven van 150, 400 en 600 euro waarbij binnen enkele jaren het bodembedrag 400 euro moet gaan bedragen.
De reclameheffing die moet worden doorgesluisd aan een nieuwe ondernemersclub die de festiviteiten moet organiseren, is feitelijk een subsidie omdat de heffing een gemeentelijke belastingheffing is die ook nog eens jaarlijks kan worden geïndexeerd. Bovendien worden de perceptiekosten van de inning door de gemeente in mindering gebracht. Ook kan de gemeente na de invoer van de reclamebelasting besluiten om die inkomsten te gaan verdelen. De stichting Evenementen Almelo zou daarin een voorbeeld kunnen zijn. Tegelijkertijd kan dan op de huidige subsidie aan de stichting Evenementen Almelo worden gekort.
De vrije zelfstandige binnen de P-ring wordt dus afhankelijk van een besluitvorming waarbij de invloed op zijn vrije keuze van reclamebesteding voor het deel van de jaarlijkse gemeentelijke heffing tot bijna nul wordt gereduceerd.
Bovendien worden zelfstandigen als artsen, tandartsen, accountants, en ondernemers die geen detailhandel bedrijven getroffen, die op zich geen enkel belang hebben bij de doelstelling van het reclamefonds.
Daarbij is tevens de gebiedszonering discutabel als het om een solidariteitsprincipe gaat. Als Almelo een bruisende stad nastreeft middels financiering via een reclameheffing zou dat solidariteitsprincipe eigenlijk voor alle Almelose ondernemers moeten gelden!

Het verzet is groeiende.
IT-ondernemer Stam aan de Bornsestraat heeft telefonisch de ondernemers benaderd in een deel van de Grotestraat Zuid, de Bornsestraat, de Schipbeekstraat en Bornerbroeksestraat en heeft slechts van één ondernemer te horen gekregen dat deze geen bezwaar heeft tegen de heffing. Stam heeft in zijn winkel een petitie klaarliggen om bezwaar aan te tekenen.
Juridisch adviesbureau JEEJAR.nl heeft ook zo haar bedenkingen.

Precario: artikel 228 Gemeentewet.
‘Heffing voor het hebben van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond’.
Reclamebelasting: artikel 227 Gemeentewet. ‘Ter zake van openbare aankondigingen zichtbaar vanaf de openbare weg kan een reclamebelasting worden geheven’.

Archief
Terug naar vorige pagina