Politiek nieuws


Plaatsing  
 
13-09-2010  

GL: 'ouderwetse energie peperduur en riskant'


Hans Buitenweg (2e van rechts) tijdens een demonstratie in 2009 voor de poorten van Urenco. (archieffoto)
 

Almelo, 13 september 2010

GroenLinks: ‘ouderwetse energie is peperduur en riskant’
GroenLinks in veel gemeenten en in de Provinciale Staten van Overijssel, Noord-Brabant, Limburg en Groningen is onaangenaam verrast door het plan voor een nieuwe kerncentrale. De peperdure en riskante manier van energie-productie is uit de tijd, zonde van het geld en werkt tegen innovatie in de energiesector. Veel lokale en provinciale overheden blijken niet eens gevraagd te zijn naar hun mening over dit plan.
Vorige week zijn plannen bekend gemaakt voor een nieuwe kerncentrale, gefinancierd door Energy Resources Holding. De aandeelhouders van deze organisatie zijn vele gemeenten en provincies. GroenLinks ziet geen heil in dat plan en roept de Colleges van B&W en Colleges van Gedeputeerde Staten op dit plan te stoppen.
Onder andere Deventer, Hengelo, Enschede, Almelo, Zwolle, Hellendoorn, Tilburg, Den Bosch, Breda, de provincies Overijssel, Noord-Brabant, Drenthe, Limburg en Groningen, hebben vorig jaar Essentaandelen verkocht aan RWE.
Veel gemeenten en provincies maakten zich destijds terecht zorgen over die verkoop, met name op het gebied van duurzaamheid. Immers, RWE was en is een kei in het verbranden van kolen. Verschillende gemeenten gaan zelfs toezicht houden op duurzaamheid bij RWE.
Met dat in het achterhoofd is het van de zotte dat gemeenten nu zelf een kerncentrale willen bouwen, en op die manier nucleair afval gaan produceren dat vele duizenden jaren zeer gevaarlijk blijft. Er is nog steeds geen oplossing voor dit afvalprobleem.
Daarnaast is een kerncentrale bouwen een peperdure niet-duurzame activiteit. De grondstof voor deze energie is namelijk –net als olie- een eindige bron, en wordt onder andere gewonnen in Rusland en Iran. Afhankelijk zijn van deze landen voor de energieproductie ziet GroenLinks niet zitten.
GroenLinks in bovengenoemde gemeenten en provincies (zeer ruime meerderheid van ERH-aandelen) vindt het slimmer om veel meer duurzame energie te produceren uit bijvoorbeeld mest, wind en zon. Daar moet de ERH zich in de ogen van GroenLinks voor inzetten.
De komende weken doet GroenLinks in de betrokken gemeenten en in de Provinciale Staten voorstellen de bouw van deze ouderwetse vieze energiecentrale te blokkeren.
Hieraan gekoppeld doet GroenLinks moderne voorstellen die de productie van duurzame energie bevorderen. GroenLinks rekent op steun van andere politieke partijen die duurzaamheid, veiligheid en financiën hoog in het vaandel hebben.
Contact: Hans Buitenweg, fractievoorzitter GroenLinks Almelo
tel. 06 – 51 866 408

 

Archief
Terug naar vorige pagina