|
|
Aan: college B & W, per e mail
Van: fractie PvdA
Betreft: schriftelijke vragen over procedure stadhuis
Almelo, 24 mei 2010
Geacht college,
Met belangstelling heeft de fractie van de PvdA kennis genomen van uw raadsbrief inzake de voortgang van het nieuwe stadhuis. In deze raadsbrief geeft u aan hoe in de komende weken wilt toewerken naar een besluit inzake de verbouw of nieuwbouw van een nieuw stadhuis voor Almelo. Met u delen wij de opvatting dat dit een belangwekkend onderwerp is, dat met zorgvuldigheid tegemoet dient getreden te worden.
In deze brief willen wij enkele opmerkingen maken en vragen stellen over de inrichting van het proces op basis waarvan raad en college in gelegenheid zullen zijn een wijs en helder besluit te nemen. Wij schrijven deze brief in de overtuiging dat in dit stadium een goede inrichting van het proces als opmaat voor een te nemen raadsbesluit van groot belang is. Het is in die zin de moeite waard aan het begin nadrukkelijker stil te staan bij de inrichting van dat proces.
1.U stelt in uw raadsbrief een aantal aspecten aan de orde waar u rekening mee wilt houden bij de uiteindelijke afweging. Naar onze mening wordt hier veel open gelaten. Het is niet duidelijk hoe deze aspecten worden afgewogen. Tevens missen wij aspecten die o.i. wel relevant zijn voor de te maken afweging. We denken daarbij o.a. de effecten op het sociale domein, zoals welzijn, cultuur, onderwijs, educatie en ontspanning. Thema's die sowieso voor de verdere invulling van de binnenstad van belang zijn en daarmee voor de afweging voor het nieuwe stadhuis.
Deelt u deze opvatting en bent u bereid deze effecten alsnog mee te laten wegen?
2.Het ontbreekt in uw raadsbrief ook aan instrumentarium met behulp waarvan de afweging gemaakt kan worden. Althans, u schrijft daar niet over. De fractie van de PvdA dacht in dit verband aan de zgn maatschappelijke kosten baten analyse, waarbij effecten, toepassing, waarderingsmethoden van de te maken afweging en investering veel nadrukkelijker gemeten kunnen worden. De fractie van de PvdA ziet dit als een min of meer objectief instrumentarium dat alle partijen beter in staat stelt de belangrijke afweging uiteindelijk te kunnen maken. Binnen de overheid is veel ervaring opgedaan met de zogenaamde maatschappelijke kosten baten analyse.
Het wordt als belangrijk voorwerk gezien om politieke keuzes bestuurlijk en maatschappelijk verantwoord te kunnen nemen en als zodanig ook toegepast. Het plaatst keuzes ook in een breder perspectief en maakt het proces ook meer transparant.
Bent u bekend met de zgn maatschappelijke kosten baten analyse en zo ja, wilt u dit instrument dan toepassen op de te maken afweging rond het stadhuis en de inrichting van het proces dat moet leiden tot de uiteindelijke afweging?
3.Naar onze mening is de rol van de raad in het door u aangegeven proces te beperkt. Het blijft bij een informatiemoment aan het begin van het proces en het uiteindelijke besluitvormingsmoment aan het eind daarvan. Gezien het belang van het onderwerp komt dit als te mager over. Bent u bereid de rol van de raad nadrukkelijker te bekijken dan tot nu toe het geval is en hierover met een nieuw voorstel te komen?
4.Het moge duidelijk zijn dat uw raadsbrief belangrijke vragen bij de fractie van de PvdA oproept. Wij willen u vragen uw voorstel in het licht van bovenstaande opnieuw te bezien en vervolgens met de raad in overleg te treden over de inrichting van het proces opdat daar een gemeenschappelijk standpunt over ontstaat. Mocht dit leiden tot enige vertraging, dan is de fractie van de PvdA bereid die te accepteren, vanuit de overtuiging dat betere afspraken over de inrichting van het proces uiteindelijk zullen leiden tot kwalitatief goede besluitvorming.
In afwachting van uw antwoord,
Met hoogachting,
Bert Kozijn, raadslid, fractie PvdA |