Politiek nieuws


Plaatsing  
 
26-05-2010  

VVD-vragen inzake fietsendiefstal

 

Geacht college,

Uit het gemeentelijke onderzoek (2009) naar de leefbaarheid & veiligheid in de stad kan worden geconcludeerd dat er sinds 1997 een forse daling is van het percentage burgers dat slachtoffer is van fietsendiefstal. Echter, sinds 2007 stijgt dit percentage. Dit onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid is desalniettemin gebaseerd op een steekproef van 1900 daad-
werkelijke respondenten en is wellicht niet zo valide als het lijkt. De vraagstelling inzake fietsendiefstal jegens de respondent gaat namelijk om één of meerdere gestolen fietsen per huishouden in de afgelopen twaalf maanden. Het onderzoek zegt dus niets over het totaal aantal gestolen fietsen in Almelo. Bovendien is de problematiek van fietsendiefstal in de jaarverantwoording 2009 buiten beschouwing gelaten.
Zoals u merkt heeft de VVD-fractie ernstige zorgen omtrent de grootte van de problematiek en de aanpak hiervan. De VVD heeft derhalve een aantal vragen aan het College van B&W:

Heeft u meer aanvullende statistieken over de grootte van het probleem van fietsendiefstal, zoals bijvoorbeeld statistieken van de politie? Zo ja, bent u bereid die aan de raad ter kennis te stellen?
Is er een samenwerkingsverband tussen de gemeentelijke overheid, de fietsenbranche en de politie om dit probleem aan te pakken? Zo ja, wat zijn de resultaten van dit verband? Zo nee, waarom bestaat er nog niet zo’n verband?
Wat doet u om de fietsendiefstal hoog op de prioriteitenlijst van de politie te krijgen?
Heeft u binnen de regionale driehoek al eens overwogen om een bepaald team binnen de politie te belasten met deze problematiek? Men kan hierbij denken aan een team met ‘lokfietsen’.
Welk pakket aan maatregelen hanteert u om fietsendiefstal tegen te gaan?
Wordt er bijvoorbeeld al gewerkt met de chiplezer, die door minister Hirsch Ballin is geïntroduceerd? En wordt er bijvoorbeeld in de gemeente gewerkt aan meerdere
‘aanbindplaatsen’, teneinde de fiets beter op slot te kunnen zetten?

Graag vernemen wij binnen de wettelijk gestelde termijn, en liever eerder,
uw antwoorden.

Namens de VVD-fractie,

Arjen Maathuis
Gemeenteraadslid Almelo

Archief
Terug naar vorige pagina