Politiek nieuws


Plaatsing  
 
08-03-2010  

Isendoorn (D66) wil minderheidscollege (reacties)


Ingezonden reactie:

De hr. Isendoorn heeft met groot enthousiasme deel uitgemaakt van de voorlaatste bestuursdersclub in deze stad, een club die het geritsel en gerommel ook zeer hoog in het vaandel had staan. De dhr. Isendoorn moet m.i. op zijn beurt wachten, indien nodig kan hij in Borne worden opgehaald.

In de wandelgangen van het gemeentehuis beluister ik zeer regelmatig en met een forse meerderheid de geluiden, dat er inmiddels 2 wethouders zijn die we hard nodig hebben voor de toekomst.
Te weten de hr. Marle en de hr. Schouten, die in korte tijd bewezen hebben “vakwethouder” te zijn. Dit even los van de politieke partij waar men toe behoort, maar dat is met vakwethouders ook minder van belang. De raad moet weer echt gaan beslissen.
We gaan hopelijk eindelijk terug naar 4 wethouders, wat inhoud dat er nog naar 2 nieuwe wethouders gezocht moet worden.
Liefst 2 nieuwe wethouders, desnoods van ver weg om te voorkomen dat er uit de spelonken van het stadhuis toch nog oudgedienden zullen trachten via allerlei kronkels toch nog een stukje macht willen heroveren en willen redden wat er nog te redden valt.

Vele coalities zijn mogelijk, de winst van de verkiezingen is, dat er altijd een meerderheid te vormen is, die te grootse plannen kan tegenhouden.
De VVD kan de eerste aftrap nemen.

De dhr. Isendoorn kan nog wel even met zijn schaakspelletje doorgaan, hij kan beter in Borne blijven, dan kunnen wij in onze stad met nieuwe, liefst "onbesmette" mensen verder.

J. van Willigen
 

Almelo, 7 maart 20120
D'66 is voorstander van een minderheidscollege Out of the box.
De verkiezingsuitslag overziende is er volgens de gevestigde orde maar één conclusie mogelijk: alleen VVD, CDA en PvdA kunnen een college vormen met een meerderheid in de raad. Maar dat is te eenvoudig. Om recht te doen aan de verkiezingsuitslag moet er out of the box gedacht worden in plaats van in vanzelfsprekendheden.

Optie 1, een VVD/CDA/PvdA college.
Getalsmatig (20 zetels in de raad) is dit de meest voor de hand liggende variant. In dit college zullen de VVD en de PvdA ieder 2 wethouders leveren en het CDA, als kleinste partij, moet dan genoegen nemen met 1 wethouder. De grote verliezers, CDA en PvdA leveren dus de meeste wethouders. De VVD, de winnaar zal een ondergeschikte rol krijgen. Immers, de verliezers hebben samen nog altijd 3 wethouders – en dus een meerderheid in het college. Zo’n ondergeschikte rol zal de VVD zwaar vallen, na PvdA en CDA jarenlang tot op het bod te hebben bestreden.

Optie 2, een college van vier of meer partijen.
Twee van de drie grootste partijen aangevuld met kleinere partijen kan ook, maar dat wordt wel heel erg lastig. Twee van de grootste partijen hebben respectievelijk 13 of 14 zetels in de raad. Om een meerderheid te krijgen moeten er dus minimaal 2 andere partijen aansluiten. Bovendien is het vrijwel zeker dat de SP en ALAOV niet gevraagd zullen worden. De spoeling is dus heel dun.

Optie 3, out of the box: een minderheidscollege.
De vorming van een minderheidscollege met gedoogsteun van de raad, is realistisch en de meest voor de hand liggende variant.
Er zijn dan verschillende varianten mogelijk: VVD/CDA of VVD/PvdA of PvdA/CDA. Afhankelijk van de variant beschikt zo’n college over 13 of 14 zetels in de raad. De samenstelling doet er niet zoveel toe; elk collegevoorstel zal door de voltallige raad op haar merites moeten worden beoordeeld.

En het wordt …
De vorming van een college is meer dan de optelsom van een aantal raadszetels. Al is het getal wel van belang. De helft plus één is immers de meerderheid die nodig is voor een besluit. Maar het is een misvatting om te denken dat het noodzakelijk is dat die meerderheid al op voorhand wordt geregeld. Het is dus wel gebruikelijk, maar strikt genomen niet noodzakelijk en soms niet wenselijk. Zoals nu in Almelo. Immers, de kiezers hebben de coalitie PvdA en CDA 8 zetels minder gegeven en dus een dikke onvoldoende. Daar past geen college (Optie 1) bij, waarin juist deze partijen het voor het zeggen hebben.
In tegendeel, de verkiezingsuitslag wijst uit dat de kiezers hebben gekozen voor een sterkere rol voor de raad. Daarbij past een minderheidscollege. Eén van de drie (PvdA, CDA of VVD) zou dan in de raad blijven.
Met één van deze partijen in de raad is sprake van een krachtige oppositie, waarbij een collegevoorstel niet op voorhand al kan rekenen op voldoende steun. Achterkamertjes politiek is uitgesloten, het loont immers niet om achter gesloten deuren afspraken te maken. Een debat op basis van argumenten is dan noodzakelijk om een meerderheid krijgen. De rol van de raad wordt daarmee versterkt. De
democratie is daarbij gediend. Nu de verkiezingsuitslag is zoals die is, verdient een onconventionele oplossing – een minderheidscollege – de voorkeur.

Huub Isendoorn, D66 Almelo

Uit TC Tubantia:
HAAKSBERGEN - Wethouder Ben Eshuis heeft dinsdag met onmiddelijke ingang zijn werkzaamheden neergelegd. De wethouder moet met de haven in zicht stoppen met zijn functie. Hij is vorige week gekozen als raadslid in de Hof van Twente, als gemeld. Op zijn verzoek is uitgezocht of dat wettelijk te combineren is met zijn taak als demissionair wethouder in een andere gemeente (Haaksbergen). De uitkomst is dat dat op grond van de kieswet niet mag. De taken van Eshuis worden, tot een nieuw college aantreedt, waargenomen door burgemeester Karel Loohuis en wethouder Marcel Diepenmaat.

Redactie AN.nl
Zou bovenstaande ook niet gelden voor Huub Isendoorn als demissionair wethouder van de gemeente Borne en tot raadslid in Almelo gekozen voor D66?
Mogen wij vandaag het bericht ontvangen dat Isendoorn met onmiddellijke ingang stopt als wethouder in Borne of anders zijn raadszetel in Almelo ter beschikking stelt aan een partijgenoot?

Archief
Terug naar vorige pagina