Politiek nieuws


Plaatsing  
 
17-02-2010  

Open brief BBA: Nieuw stadhuis overbodig

 

BurgerBelangenAlmelo (BBA) heeft zich altijd tegen de bouw van een nieuw stadhuis verzet. Dat was al zo in de raadsperiodes 1998 tot 2006. BBA was toen een roepende in de woestijn. Waarom had en heeft BBA die visie? Ten eerste omdat het huidige stadhuis naar een ontwerp van de medeoprichter van de kunstgroep ‘De Stijl’, architect J.J.P. Oud wereldberoemd is geworden met zijn ontwerpen in betonconstructies. Het huidige stadhuis dat door zijn zoon is afgebouwd is berekend op een verdieping hoger die werd wegbezuinigd. Het gebouw kan tot op het skelet gestript worden en met een verdieping worden verhoogd. Voorzie het met de nieuwste technieken van twee nieuwe geïsoleerde glasgevels en deel de verdiepingruimtes op moderne leest in en er ontstaat een gebouw dat aan alle ARBO eisen kan voldoen. Meijer en van Schooten zouden daar best iets moois van kunnen maken. Funderingen en skelet bestaan al dus dat bespaard kosten en voorkomt jarenlange leegstand. De constructie van het gebouw is nagenoeg ongeschikt om te verbouwen tot woonappartementen, hetzij tegen extreem hoge kosten. Dat alles was in de beginjaren 2000 al lang bekend.

Waarom geen kantoorkolos op de hoek van de markt?
De binnenstad moet als aantrekkelijk kernwinkelgebied fungeren met aantrekkelijke winkels, restaurantjes en cafeetjes zodat men graag naar de binnenstad gaat om er te shoppen en te stappen. Daar voegt een kantoorgebouw, dat slechts beperkt in functie is gedurende een aantal uren per dag, weinig tot niets aan toe. Het college van B&W en coalitiepartners CDA en PvdA willen een glaspaleis om de transparante overheid symbolisch vorm te geven. ‘Dat zit tussen de oren’, mensen en niet in een glasgevel. Als straks de ambtenaren onverhoopt op die nieuwe werkplek als apen achter het glas zitten en continu door passanten kunnen worden bekeken, komen de luxaflexen er snel achteraan!
Om met van Gaal te spreken; ‘Zijn wij nu zo dom of zijn zij zo dom?’ Niet doen dus en tegengaan dit onzalig dure plan van nu al begroot op 64 miljoen euro. Op dezelfde plek kan ook wel wat anders ontwikkeld worden met parkeerkelder en winkels waarbij de ING en een deel van de Kloosterhofflat niet aangekocht en afgebroken moet worden. Pure kapitaalsvernietiging. Dat was ook de kritiek van oud- Projectontwikkelaar Jan Voskamp en directeur Kamst van de woningstichting St. Joseph. ‘Er wordt teveel afgebroken en het kan anders’. Daarom dienden zij een plan in!
Een definitief nee, met mogelijk bijkomende afkoopkosten, kan wel eens goedkoper zijn dan door te gaan op de ingeslagen weg. Maar uiteindelijk bepaald u over enkele weken welke koers er wordt gevaren!

BurgerBelangenAlmelo
3 maart dus!
 

Archief
Terug naar vorige pagina