Politiek nieuws


Plaatsing  
 
11-01-2010  

CDA vragen over: strooizout, wegonderhoud...

 

Strooizout
De laatste weken worden we geconfronteerd met extreme sneeuwval met alle gevolgen van dien. Het verkeer heeft veel last ondervonden van de weersomstandigheden.
U heeft al kenbaar gemaakt dat alles in het werk wordt gesteld om de wegen sneeuwvrij te houden en de burgers van Almelo kunnen strooizout ophalen. Vorige week was het strooizout op en konden de inwoners van Almelo geen strooizout meer krijgen. Tevens hebben we gehoord dat niet inwoners van Almelo strooizout hebben kunnen halen. Naar aanleiding van het bovenstaande hebben we de volgende vragen:
a. hoe zorgt u ervoor dat in de toekomst er geen tekort is aan strooizout;
b. op welke wijze wordt gecontroleerd dat alleen inwoners van Almelo strooizout halen en is dat systeem sluitend?
Woordvoerder: Henk Kikkert

Wethouder Schouten (PvdA) antwoordde dat gestrooid wordt volgens het noodscenario omdat de aanvoer via AkzoNobel beperkter is en de oude voorraad is gesoupeerd. De gratis zakjes voor burgers komen van een andere leverancier en indien nodig wordt controle ingevoerd via de afvalpas. Ook bekijkt hij of er bij scholen extra gestrooid kon worden maar wilde dat niet hard toezeggen. 

Digitale bestemmingsplannen
Vanaf 1 januari 20010 zijn gemeenten verplicht om nieuwe bestemmingsplannen digitaal te publiceren. Uit een recentelijk onderzoek blijkt dat 10% van de gemeenten hiervoor nog niet klaar is. De CDA fractie gaat ervan uit dat de gemeente Almelo hier niet toe behoort. Kan het college dat bevestigen? Gebleken is dat de landelijke portal www.ruimtelijkeplannen deze week nogal wat problemen heeft opgeleverd. We hebben dat als CDA ook gemerkt. Heeft de gemeente Almelo hier ook al ervaring mee? Kunt u aangeven of de vorig jaar vastgestelde bestemmingsplannen ook digitaal beschikbaar zijn c.q. beschikbaar komen?
In het kader van een optimale dienstverlening verzoeken wij u de burgers van Almelo via de gemeentelijke advertenties te wijzen op het digitaal beschikbaar zijn van bestemmingsplannen en tevens aan te geven hoe en op welke wijze men deze digitale gegevens kan inzien.
Woordvoerder: Henk Slettenhaar

Wethouder Kuiper (PvdA) antwoordde dat Almelo inderdaad niet bij de 10% gemeenten zit die nog niet zover is. Er zijn inmiddels proeven gedaan en het bestemmingsplan Turfkade wordt het eerste dat digitaal beschikbaar komt voor de burgers.

Onderhoud aan de wegen
De CDA fractie is de afgelopen week regelmatig benaderd met vragen hoe de gladheidbestrijding in Almelo is geregeld. Via de media is hier de afgelopen weken de nodige bekendheid aangegeven, De CDA fractie vraagt het college in de gemeentelijke advertentie hier nog eens extra aandacht aan te besteden. Als gevolg van het vriezen en dooien en weer opvriezen ontstaat vorstschade (duidelijk ook al in Almelo te merken). Kunt u nu al aangeven hoe groot die schade is? In Binnenlands Bestuur staat een artikel dat slecht wegbeheer meer kans op vorstschade geeft. Kunt u (en dat mag schriftelijk) aangeven hoe het met het onderhoud van onze Almelose wegen is gesteld en of Almelo veel achterstallig onderhoud heeft. Ook zou de CDA fractie graag weten of wij voldoen aan de landelijke richtlijn om één euro per vierkante meter per jaar te reserveren voor het wegenonderhoud?
Woordvoerder: Henk Slettenhaar

Wethouder Schouten (PvdA) antwoordde dat de vorstschade vorig winterseizoen 100.000 euro bedroeg en dat dit nu hoger wordt. Het onderhoudsbudget bedraagt 0,82 eurocent per m2. Daar komen de investeringen voor rioleringen en daardoor opnieuw bestraten nog bij.
(Redactie: De voorzichtige toon waarop dat werd gezegd, doet de vraag oproepen of dit tot het reguliere onderhoud gerekend mag worden. Zo nee, is het in Almelo dus te laag)

Peuteropvang in Erve Noordik
De CDA fractie is benaderd door diverse ouders over de sluiting van de peuteropvang in Erve Noordik. In de krant heeft de wethouder Kuik ook aangegeven verbaast te zijn. Kan de wethouder aangeven hoe Scoop tot dit besluit is gekomen en hoe de situatie op dit moment is?
Woordvoerder: Irene ten Seldam

Wethouder Kuik (PvdA): Op 17 december heeft ambtelijk overleg met Scoop plaatgevonden en toen werd het voornemen tot sluiting gemeld. Ons uitgangspunt bij het raadsbesluit was de groepen te verhogen van 14 naar 16 kinderen en dat blijft binnen de norm. Morgen vindt opnieuw overleg plaats met Scoop en ik wil geen sluiting tijdens het schoolseizoen. Ik blijf voorlopig nog bij ons uitgangspunt. Ten Seldam: De gemeente is toch opdrachtgever? Kuik: Ja, daar houden we het op!

 

Archief
Terug naar vorige pagina